Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pastorie van de Sint-Adrianuskerk in Naaldwijk

Molenstraat 31
2671 EW, Naaldwijk (Gemeente Westland)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1930-1931
Architect: Jos Margry
Publicatie: 20100614
Rijksmonument ID: 529795
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Pastorie van de Sint-Adrianuskerk

Omschrijving complexonderdeel 2

PASTORIE gebouwd in 1930-1931 als onderdeel van het complex van kerk (monumentnummer 527120) en pastorie, naar ontwerp van architect J. Margry en voorzien van TERRAS. De pastorie, door een verbindingsgang met glas-in-loodramen gekoppeld aan de kerk, is gelegen aan de rechterzijde van het plein voor de kerk. Het hoog opgetrokken pand heeft een L-vormige plattegrond met een tussenlid naar de kerk, waarin een ingang vanuit de tuin. Het gebouw telt twee bouwlagen en een zolder met dienstvertrekken. Het is opgemetseld met grauwe baksteen in kruisverband. De zadeldaken zijn gedekt met rode Hollandse pannen. De afzaten, lekdorpels, waterlijsten e.d. zijn van kunststeen. De kozijnen en gootlijsten zijn van hout. Enkele en driedelige raampartijen met bovenlichten zijn deels voorzien van art-deco glas-in-lood. De voor- en linkerzijgevel worden verlevendigd door een erker en lage gemetselde muurtjes naast de voordeur met natuurstenen dekplaten, afgestemd op de muurtjes aan de voorgevel van de kerk (voorzijde) en een risalerende puntgevel met drie smalle hoge vensterstroken, waarachter het trappenhuis (zijgevel). Een eenlaags tussenlid met berging onder zadeldak en gang onder plat dak verbindt de pastorie met de kerk. Het zadeldak hiervan is gedekt met grijze Hollandse pannen. Aan de tuinkant het terras van rode en witte gebakken en geglazuurde tegels.

In het interieur een trappenhuis met houten trap en glas-in-lood vensters, tegelvloeren, lambriseringen, ledenradiatoren, tochtportaal met ge√ętst glas en paneeldeuren. In de kelder een afsluitbare wijnkelder voor de miswijn.


Waardering

De PASTORIE met TERRAS is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en kerkhistorische waarde: - als onderdeel van het oeuvre van de architect Jos. Margry; - als voortzetting van de oude parochie van St. Adrianus; - als onderdeel van het ontwerp van kerk en pastorie; - vanwege architectonische ensemblewaarde met de kerk, het plein en de ommuring; - vanwege situationele waarde door de ligging aan het plein en in de tuin.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pastorie van de Sint-Adrianuskerk
location_on Monumenten Kaart rond Naaldwijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!