Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kazemat R001-P Duitse Pantherstellung op de Linie van Juffrouwwijk in Renswoude

De Schalm
3927 ZL, Renswoude (Gemeente Renswoude)
Utrecht
Bouwjaar: 1944
Publicatie: 20110624
Rijksmonument ID: 528620

Omschrijving van Kazemat R001-P Duitse Pantherstellung op de Linie van Juffrouwwijk

Inleiding:

De kazemat is in 1944 gebouwd in het kader van de uitbouw van de Duitse Pantherstellung en is gelegen op het Werk aan de Juffersdijk, ten zuiden van de spoorlijn Utrecht-Arnhem.

Omschrijving:

In 1944 aangelegd VERDEDIGINGSWERK, bestaande uit een betonnen Duitse kanonkazemat. De kazemat is gebouwd in het kader van de uitbouw van de Duitse Pantherstellung en is gebouwd op de noordzijde van de wal.

Het betreft hier een flankerende betonkazemat. De kazemat was bewapend met een zware mitrailleur en was bedoeld voor flankerend vuur. De vijandzijde is gedekt door 1,20 m gewapend beton, terwijl het dak 1 meter dik is en de achterzijde 80 cm. Het schietgat met een schootsveld van 40 graden is gedekt door een uitsteeksel van beton, zodat de opening voor de vijand moeilijk was waar te nemen. De deur was uitgerust met een geweerschietgat. De kazemat heeft een rechthoekige plattegrond met afmetingen van 4,5 bij 3,45 meter, exclusief een uitkragende funderingsrand van 0,2 meter. De hoogte van de kazemat is 3,30 meter inclusief vloerplaat. In de omtrek van het dak zijn afschuiningen gemaakt om het afschampen van granaten te bewerkstelligen.

Waardering:

De kazemat is van algemeen belang vanwege:

Cultuurhistorische waarde door de herinneringswaarde vanwege de functie in de Duitse verdedigingsmaatregelen tijdens de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.

Architectuurhistorische waarde in het bijzonder als uiting van de versterkingen van de Duitse Pantherstellung, zoals die in 1944 werden aangelegd.

Ensemble waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tot de overige onderdelen van de Grebbelinie, zoals deze in de periode tussen 1744 en 1944 fasegewijs vorm heeft gekregen.

Tags: verdedigingswerken,kazemat,kazemat,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kazemat R001-P Duitse Pantherstellung o…
location_on Monumenten Kaart rond Renswoude

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!