Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Houtzaagmolen "De Dikkert" in Amstelveen

De Dikkert
Amsterdamseweg 104a
1182 HG, Amstelveen (Gemeente Amstelveen)
Noord Holland
Bouwjaar: 1896
Publicatie: 20040625
Rijksmonument ID: 527661
Type: Molen
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Houtzaagmolen "De Dikkert"

Inleiding

MOLEN MET TWEE AANGEBOUWDE SCHUREN. De als stellingmolen uitgevoerde achtkante bovenkruier met de naam 'De Dikkert' is in 1896 gebouwd als korenmolen. Voor de bouw van de molen werd gebruikt de te Zaandam afgebroken houtzaagmolen 'De Dikkert' welke stamde van vóór 1672. Het gaande werk van de molen werd na 1945 verwijderd. De molen kreeg later op de begane grond een functie als restaurant en is tot op heden als zodanig in gebruik. De molen heeft een belangrijke beeldbepalende functie in een inmiddels verstedelijkte omgeving.

Omschrijving

De molen bestaat uit de lage gemetselde bakstenen voet, een houten ondervierkant, een houten tussenachtkant, een houten bovenachtkant met stelling en kap en twee aangebouwde houten schuren. De molen is vanaf de stenen voet tot de duisplanken bekleed met hout en daarboven gedekt met riet. De twee aangebouwde schuren zijn beide bekleed met hout en beide voorzien van een zadeldak met dakpannen.

Waardering

De molen met twee aangebouwde schuren is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden als een representant van een houten achtkante korenmolen uit het eind van de 19e eeuw;

- vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Noord-Holland en de plaatselijke geschiedenis;

- vanwege situationele waarden betreffende de historische gaafheid van de omgeving;

- vanwege de gaafheid van de molenbiotoop;

- vanwege de zeldzaamheid van de uit de Zaanstreek afkomstige secundaire achtkante molen die aldaar was ingericht als houtzaagmolen.

Tags: molens,korenmolen,industrie- en poldermolen,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Houtzaagmolen "De Dikkert"
location_on Monumenten Kaart rond Amstelveen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt