Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Verwachting in Tholen

Vlasmarkt 1
4691 BH, Tholen (Gemeente Tholen)
Zeeland
Bouwjaar: 1848 (bouw) 2009 (hersteld)
Publicatie: 20040628
Rijksmonument ID: 527659
Type: Molen
Bekijk wikipedia

Omschrijving van De Verwachting

Inleiding

INCOMPLETE MOLEN. De ronde stenen molen met de naam 'De Verwachting' is in 1848 gebouwd als korenmolen. In de eerste helft van de 20e eeuw werd het maalbedrijf uitgebreid met een aangebouwd pakhuis. De molen is omstreeks 1930 onttakeld, waarbij het wiekenkruis, de kap, de stelling en het gaande werk werden verwijderd. De incomplete molen met pakhuis kreeg een functie als woning. Het complex ligt aan de zuidkant van de oude stad, nabij de vroegere stadswal. De wiekloze molen heeft ook nu nog een prominente plaats in het stadsbeeld.

Omschrijving

De incomplete molen bestaat uit de ronde conisch gemetselde bakstenen romp van een bovenkruier met een aangebouwd pakhuis, dat niet onder de werking van de Monumentenwet valt. De uit zes bouwlagen bestaande incomplete molen is ter hoogte van de begane grond wit bepleisterd en voorzien van een plat dak ter hoogte van de vroegere kapzolder. In de incomplete molen zijn nog enkele sporen van het gaande werk zichtbaar.

Waardering

De incomplete molen is van algemeen belang:

- vanwege bouwtechnisch-historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een ronde stenen korenmolen uit het midden van de 19e eeuw;

- vanwege cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriƫle ontwikkeling van Zeeland en de plaatselijke geschiedenis;

- vanwege situationele waarden betreffende de historische gaafheid van de omgeving;

- vanwege de gaafheid van de molenbiotoop;

- vanwege de aanwezigheid van nog een tweede, wel complete korenmolen op de stadswal waarmee de stad Tholen een van de zeer weinige omwalde plaatsen is met nog twee molens op de wal.

Tags: molens,korenmolen,industrie- en poldermolen,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Verwachting
location_on Monumenten Kaart rond Tholen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt