De Slangenburg in Doetinchem
Top 100 omschrijving
Doetinchem, De Slangenburg: was van oorsprong een herenhuis, maar wordt nu bewoond door Benedictijnen. De ligging in de omringende bossen is zeer fraai, maar de waarde van De Slangenburg ligt voornamelijk in het interieur dat uit de l7de eeuw dateert en bestaat uit wandbetimmeringen, geschilderde behangsels, schouwen en stucplafonds in de achtervleugel en de rechtervoorvleugel van dit in U-vorm gebouwde herenhuis. De mythologische voorstellingen zijn onder andere van Gerard Hoet. De gaafheid en de uniciteit van De Slangenburg zijn volkomen.
Omschrijving van De Slangenburg
Onderdeel 1
Omschrijving
KASTEEL SLANGENBURG, XVII-c behorend bij de historische buitenplaats Slangenburg. Een in oorsprong vroeg 16de-eeuws omgracht bakstenen gebouw dat in 1675 zijn huidige aanzien kreeg onder leiding van bouwheer Frederik Johan van Baer. Het op symmetrische U-plattegrond opgetrokken kasteel heeft twee bouwlagen op hoge kelderverdieping; schilddaken met grijze pannen en dakkapellen met gebogen frontons; rechter vleugel met 3 nokschoorstenen, linker vleugel met 2; cordonlijsten tussen de verdiepingen; op de beide buitenhoeken van de middenvleugel een ronde toren van drie verdiepingen op kelder onder achthoekig helmdak met leien, bekroond met een lantaarn en een windvaan, de ene een haan voorstellend, de andere een putto met sjerp; ingangspartij met zandstenen stoep van 4 treden en een dubbele deur met halfrond bovenlicht in geblokte omlijsting in Lod. XVI-vormen; buitengevels aan binnenplaatszijde met grisaille-schilderingen; de achtergevel (zuidwest) telt 7 traveeën, de voorgevel 3 en de kopgevels van de uitspringende vleugels 2 traveeën; alle gevels met meerruits ramen.
Inwendig is onder meer van belang: de 17de-eeuwse ruimtelijke opzet met een vroeg 16de-eeuwse kern; de rijke interieur afwerking, XVII en XVIII met wand- en plafondschilderingen, waaronder mythologische voorstellingen van de hand van schilder Gerard Hoet (1648-1733); schouwen en plafonds, geschilderde behangsels, lambriseringen en deuren versierd met houtsnijwerk. De stucplafonds zijn rechtstreeks gemodelleerd en opgebouwd uit kalkmortels zonder toeslag, op riet. De siermotieven van de omlijstingen zijn vaak gekoppeld aan de schilderingen. Fraaie ensembles vormen onder andere de vestibule, grote zaal, speelkamer, Dido-zaal, ontvangstkamer, muziekkamer en de kamers van de Eeuwige en Frivole Liefde.
Waardering
Het KASTEEL is van algemeen belang:
- vanwege de ouderdom;
- vanwege de kloeke 17e eeuwse architectuur;
- vanwege de hoge mate van oorspronkelijkheid van zowel het exterieur als het rijke interieur;
- als visueel en fysiek centrum van de aanleg/het lanenpatroon.
Tags: kastelen, landh. ed.,kasteel,kasteel, buitenplaats,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Slangenburg, bruggen en keermuren Kasteellaan 6, Doetinchem
- Slangenburg, oostelijk bouwhuis Kasteellaan 3, Doetinchem
- Slangenburg, westelijk bouwhuis Kasteellaan 2, Doetinchem
- Slangenburg, tuin en park Kasteellaan 6, Doetinchem
- Slangenburg, begraafplaats Kasteellaan 6, Doetinchem
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Doetinchem (Gelderland)