Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Slangenburg in Doetinchem

Slangenburg
flag Top 100 rijksmonument
Kasteellaan 6
7004 JK, Doetinchem (Gemeente Doetinchem)
Gelderland
Bouwjaar: 17de eeuw
Publicatie: 20050718
Rijksmonument ID: 527492
Bekijk wikipedia

Top 100 omschrijving

Doetinchem, De Slangenburg: was van oorsprong een herenhuis, maar wordt nu bewoond door Benedictijnen. De ligging in de omringende bossen is zeer fraai, maar de waarde van De Slangenburg ligt voornamelijk in het interieur dat uit de l7de eeuw dateert en bestaat uit wandbetimmeringen, geschilderde behangsels, schouwen en stucplafonds in de achtervleugel en de rechtervoorvleugel van dit in U-vorm gebouwde herenhuis. De mythologische voorstellingen zijn onder andere van Gerard Hoet. De gaafheid en de uniciteit van De Slangenburg zijn volkomen.

Omschrijving van De Slangenburg

Onderdeel 1

Omschrijving

KASTEEL SLANGENBURG, XVII-c behorend bij de historische buitenplaats Slangenburg. Een in oorsprong vroeg 16de-eeuws omgracht bakstenen gebouw dat in 1675 zijn huidige aanzien kreeg onder leiding van bouwheer Frederik Johan van Baer. Het op symmetrische U-plattegrond opgetrokken kasteel heeft twee bouwlagen op hoge kelderverdieping; schilddaken met grijze pannen en dakkapellen met gebogen frontons; rechter vleugel met 3 nokschoorstenen, linker vleugel met 2; cordonlijsten tussen de verdiepingen; op de beide buitenhoeken van de middenvleugel een ronde toren van drie verdiepingen op kelder onder achthoekig helmdak met leien, bekroond met een lantaarn en een windvaan, de ene een haan voorstellend, de andere een putto met sjerp; ingangspartij met zandstenen stoep van 4 treden en een dubbele deur met halfrond bovenlicht in geblokte omlijsting in Lod. XVI-vormen; buitengevels aan binnenplaatszijde met grisaille-schilderingen; de achtergevel (zuidwest) telt 7 travee├źn, de voorgevel 3 en de kopgevels van de uitspringende vleugels 2 travee├źn; alle gevels met meerruits ramen.

Inwendig is onder meer van belang: de 17de-eeuwse ruimtelijke opzet met een vroeg 16de-eeuwse kern; de rijke interieur afwerking, XVII en XVIII met wand- en plafondschilderingen, waaronder mythologische voorstellingen van de hand van schilder Gerard Hoet (1648-1733); schouwen en plafonds, geschilderde behangsels, lambriseringen en deuren versierd met houtsnijwerk. De stucplafonds zijn rechtstreeks gemodelleerd en opgebouwd uit kalkmortels zonder toeslag, op riet. De siermotieven van de omlijstingen zijn vaak gekoppeld aan de schilderingen. Fraaie ensembles vormen onder andere de vestibule, grote zaal, speelkamer, Dido-zaal, ontvangstkamer, muziekkamer en de kamers van de Eeuwige en Frivole Liefde.

Waardering

Het KASTEEL is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de kloeke 17e eeuwse architectuur;

- vanwege de hoge mate van oorspronkelijkheid van zowel het exterieur als het rijke interieur;

- als visueel en fysiek centrum van de aanleg/het lanenpatroon.

Tags: kastelen, landh. ed.,kasteel,kasteel, buitenplaats,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Slangenburg
location_on Monumenten Kaart rond Doetinchem

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt