Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Zuidelijk bijgebouw in Breda

Burgstsedreef 7
4822 ZA, Breda (Gemeente Breda)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1790
Publicatie: 20061016
Rijksmonument ID: 527346

Omschrijving van Zuidelijk bijgebouw

Omschrijving onderdeel 3: ZUIDELIJK BIJGEBOUW.

Bakstenen witgepleisterd gebouw op rechthoekige grondslag van een enkele bouwlaag onder met grijze, linksdekkende oudhollandse pannen gedekt schilddak. De gevels worden afgesloten door een kroonlijst waarin goot. Het bijgebouw is in de bouwcampagne van het huis gezamenlijk met het noordelijke bijgebouw in 1790 opgetrokken. Oorspronkelijk bevatte het bijgebouw een biljartkamer, een woonkamer, een waskamer en een turfhok. In 1898 diende het bijgebouw als woning van de bosbaas. In de jaren '80 van de 20ste eeuw is het bouwhuis gerestaureerd en dient het als woning.

Het zuidelijke bijgebouw is samen met het noordelijke bijgebouw symmetrisch haaks ten opzichte van het hoofdgebouw geplaatst en maakt als zodanig deel uit van een in origine Frans-classicistisch concept van een ensemble van hoofd- en bijgebouwen, dat loodrecht op de hoofdas van een historische parkaanleg is gesitueerd.

Voor(oprit-)gevel: centraal drie achtruits Empire-vensters met links een dubbele halfronde poortdeur en rechts de rechte entreedeur naar de woning. Linker- en rechterzijgevel: een enkel zesruits Empire-venster.

Aan de achtergevel werden bij de restauratie in de laatste kwart van de 18de eeuw historiserende Empire-terrasdeuren geplaatst, die evenals de toen geplaatste dakkapellen voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn. De vensters zijn voorzien van persiennes.

Waardering

Het ZUIDELIJK BIJGEBOUW van de historische buitenplaats Burgst is van algemeen belang vanwege:

- de ensemblewaarde die het bijgebouw samen met het hoofdhuis en noordelijk bijgebouw vertegenwoordigt;

- de gaafheid en ouderdom.

Tags: gebouwen, woonhuizen,bijgebouw,bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Zuidelijk bijgebouw
location_on Monumenten Kaart rond Breda

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt