Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Keukengebouw in Weert

Kazernelaan 101
6006 SP, Weert (Gemeente Weert)
Limburg
Bouwjaar: 1938-1939
Publicatie: 20031031
Rijksmonument ID: 527287

Omschrijving van Keukengebouw

Inleiding

KEUKENGEBOUW, deel uitmakend van het 'Van Horne' KAZERNECOMPLEX, gelegen binnen de bebouwde kom van Weert. Het object wordt links en rechts geflankeerd door een legeringsgebouw. Het pand deed dienst als keuken, kantine en had doucheruimten en heeft tegenwoordig voornamelijk de functie van keuken en eetzaal voor alle rangen. Het interieur is niet oorspronkelijk. Plafonds, vloeren, trappen en deuren zijn vernieuwd. Ook het exterieur is aangetast. Alle vensters zijn vernieuwd. Aan elke gevel zijn aanbouwen gerealiseerd.

Omschrijving

Het KEUKENGEBOUW, met H-plattegrond, staat aan de zuidoostzijde van het terrein, met het hoofdvolume haaks op het exercitieterrein. De voorgevel is de noordwestgevel van het noordelijk gelegen dwarsvolume en is op het exercitieterrein gericht. De achtergevel is de zuidoostgevel van het zuidelijk gelegen dwarsvolume. De volumes, onder schilddaken en aankappende schilddaken met overstekende houten bakgoten, is gedekt met Hollandse pannen. Het middelste schilddak van het noordelijke dwarsvolume en de linker en rechter schilddaken van het zuidelijke dwarsvolume hebben halverwege het dakschild een ononderbroken rij dakkapellen onder schilddak. Het object heeft een opstand van bruingele baksteen met metselwerk in klezoorverband, plint en rollaag in gemĂȘleerde baksteen, afgesloten door een kunststenen band. Alle kunststof vensters hebben roedenverdeling en zijn geschakeld door kunststenen vensterdorpels en lateien. De vensters zijn rechthoekig tenzij anders vermeld. In de oksels van zuidelijke dwarsvolume en hoofdvolume bevinden zich twee zeer grote vierkante bakstenen schoorsteenschachten met afdekplaat.

Over de hele voorgevel is een aanbouw gerealiseerd, die grotendeels het zicht ontneemt van de oorspronkelijke gevel. Nog zichtbaar zijn uiterst links twee vensters en uiterst rechts een venster. De rechtergevel bestaat uit de kopse kanten van de noordelijke en zuidelijke dwarsvolumes en de zuidwestgevel van het hoofdvolume. De rechtergevel heeft deels aanbouwen, die het zicht ontnemen van de oorspronkelijke gevel. Nog zichtbaar zijn uiterst links, op de kopse kant van het noordelijke dwarsvolume, drie liggende vensters onder de daklijst. Onder het middelste venster bevindt zich een deur, onder het rechter venster bevindt zich een venster. Daarnaast zijn een aantal aanbouwen gerealiseerd aan het hoofdvolume. Naast de aanbouwen zijn nog zichtbaar vier liggende vensters onder de daklijst, en op de kopse kant van het zuidelijke dwarsvolume vijf liggende vensters met onder het middelste venster een deur.

De achtergevel heeft in het midden een aanbouw, die grotendeels het zicht ontneemt op de oorspronkelijke gevel. De volgende gevelopeningen zijn van links naar rechts nog zichtbaar. Acht, per twee geschakelde, liggende vensters, met onder het linker venster nog een dichtgezet venster. Daarnaast springt de gevel naar voren waarin zich een deur en vier smalle ramen bevinden. Daarnaast springt de gevel weer naar voren waarin zich drie smalle hoge vensters bevinden met daarboven drie kleine vierkante vensters. Hiernaast is de aanbouw gerealiseerd. Rechts van de aanbouw bevinden zich van links naar rechts de volgende gevelopeningen. Links drie smalle hoge vensters met daarboven drie kleine vierkante vensters, daarnaast vier smalle ramen en een deur. Dan een teruggelegen geveldeel met acht, per twee geschakelde, liggende vensters met onder het eerste en achtste venster een ander venster.

De linkergevel bestaat uit de kopse kanten van de noordelijke en zuidelijke dwarsvolumes en de noordoostgevel van het hoofdvolume. Ook de linkergevel heeft deels aanbouwen, die het zicht op de oorspronkelijke gevel ontnemen. Van links naar rechts zijn de volgende gevelopeningen nog zichtbaar. De kopse kant van het zuidelijke dwarsvolume heeft vijf liggende vensters die, behalve het middelste venster, geschakeld zijn per twee. Onder het uiterst linker liggende venster bevindt zich een recent aangebracht venster, onder het derde venster bevindt zich een houten deur. Daarnaast, op het andere geveldeel, bevinden zich twee liggende vensters, met onder het tweede venster een recent aangebracht venster. Daarnaast bevindt zich een liggend venster met daaronder een deur. Daarnaast twee geschakelde vensters waaronder een recent raam is aangebracht. Rechts van de aanbouwen bevinden zich de volgende gevelopeningen. Op de kopse kant van het noordelijke dwarsvolume bevinden zich vier liggende vensters, waarvan de twee middelste zijn geschakeld. De oorspronkelijke deuropeningen onder het eerste en het vierde venster zijn dichtgezet en er is een deur onder het derde venster voor in de plaats gekomen.

In het keukengebouw zijn plafonds, vloeren en deuren zijn vernieuwd. Er is met de functies van de verschillende ruimten geschoven en ook de ruimten zelf zijn veranderd door de verschuiving van verscheidene tussenmuren.

Waardering

Het KEUKENGEBOUW, complexonderdeel van het Van Horne KAZERNECOMPLEX, naar ontwerp van de Kapitein der Genie A.G. Boost, gerealiseerd in 1939, is van algemeen belang. Het object bezit cultuurhistorische waarde als onderdeel van een goed voorbeeld van de militair-historische ontwikkeling van de stichting van kazernementen in of nabij steden, verbonden met de ontwikkeling van de stad, en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kazernes. Situationele waarde heeft het object vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie tussen de andere complexonderdelen die rond het centrale exercitieterrein zijn gegroepeerd in een symmetrische opzet.

Architectuurhistorisch is het van belang als goed en gaaf voorbeeld van een ontwerp van de Kapitein der Genie A.G. Boost voor een complexonderdeel van een infanteriekazerne met regtstaf voor twee bataljons gebouwd in een traditionalistische stijl met elementen van zakelijk Expressionisme.

Tags: openbare gebouwen,kazerne,militair verblijfsgebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Keukengebouw
location_on Monumenten Kaart rond Weert

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt