Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Museumkelder Derlon in Maastricht

Plankstraat 21
6211 GA, Maastricht (Gemeente Maastricht)
Limburg
Bouwjaar: Romeins
Publicatie: 20040809
Rijksmonument ID: 527161
Type: Gebouw

Omschrijving van Museumkelder Derlon

Omschrijving

Inleiding

In de museumkelder van hotel Derlon te Maastricht gelegen gerestaureerde Romeinse bouwrestanten en hun archeologische ondergrond. De Romeinse bouwrestanten zijn in 1983 opgegraven en werden in 1987 gerestaureerd. De opstand van hotel Derlon is vanuit het oogpunt van monumentenzorg in 2004 niet van waarde geacht.

Omschrijving

In de museumkelder van hotel Derlon gelegen gerestaureerde Romeinse bouwrestanten en hun archeologische ondergrond bestaande uit: (1) een grindweg (circa 200 na Chr.) met daarin nog enkele grotere steenblokken en met een waterput; (2) voorgevel van een heiligdom met toegangspoort (uit de eerste helft van de 2de eeuw na Chr.); (3) een met rode mortel afgewerkt tempelplein (uit de eerste helft van de 2de eeuw na Chr.); (4) een ommuurd perk met (5) een voetstuk van een monument voor Jupiter (beide uit het midden van de 2de eeuw); (6) een met Maaskeien geplaveid weggetje (van vóór onze jaartelling, op een diepte van 6 meter onder het huidige straatpeil); (7) een portaal naast de toegangspoort met hergebruikte sierlijsten (begin 3de eeuw); (8) een als winkeltje aangeduide ruimte (uit het midden van de 2de eeuw); (9) hergebruikte muren en sloopmateriaal ten behoeve van de fundering van een magazijn tegen de binnenzijde van de stadsmuur (4de eeuw).

Waardering

De in de museumkelder van hotel Derlon gelegen gerestaureerde Romeinse bouwrestanten en hun archeologische ondergrond zijn van algemeen belang wegens:

- de uitmuntende staat van dit bodemarchief;

- de zeldzaamheid;

- de grote betekenis voor de architectuur- en bewoningsgeschiedenis in relatie tot de opgegraven en de nog bewaarde ondergrond;

- de stratigrafie waarin verschillende sporen besloten liggen;

- de educatieve zeggingskracht.

Tags: openbare gebouwen,museum,welzijn, kunst en cultuur,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Museumkelder Derlon
location_on Monumenten Kaart rond Maastricht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!