Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Oude Beekhoek: bakhuis in Ulvenhout

Oude Beekhoek 2
4851 SP, Ulvenhout (Gemeente Breda)
Noord Brabant
Publicatie: 20040607
Rijksmonument ID: 526899
Type: Boerderij

Omschrijving van Oude Beekhoek: bakhuis

Omschrijving onderdeel 3.

Inleiding

Het vrijstaande BAKHUIS ligt aan de oostkant van de boerderij. De recente uitbreiding aan de noordkant behoort niet tot het monument.

Omschrijving

Het bakhuis met zoldertje heeft een rechthoekige plattegrond. Het is gedekt door een zadeldak voorzien van rode Oudhollandse pannen liggend tussen tuitgevels. De aan de zuidkant uitgebouwde bakoven met vierkante plattegrond is op de zelfde manier gedekt door een zadeldakje. Gedeeltelijk hangt de oven vrij van het onderliggende maaiveld. In de topgevel boven de deur een klein zolderluik. In de andere topgevel een siersmeedijzeren balkanker. Het oorspronkelijke raam in de zuidgevel is vervangen door twee betonnen venstertjes. Het opgaande werk bestaat uit een combinatie van geel en rood genuanceerde handgevormde baksteen in IJsselformaat gemetseld in kruisverband. De oven is authentiek.

Waardering

Het bakhuis heeft cultuurhistorische waarden: het object is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van bijzonder belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek.

Tags: agrarische gebouwen,bakhuis,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Oude Beekhoek: bakhuis
location_on Monumenten Kaart rond Ulvenhout

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt