Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Ruwenberg: duivenverblijven in Sint Michielsgestel

Ruwenbergstraat 3
5271 AG, Sint Michielsgestel (Gemeente Sint Michielsgestel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1900
Publicatie: 20051003
Rijksmonument ID: 526867

Omschrijving van De Ruwenberg: duivenverblijven

Omschrijving onderdeel 4: DUIVENVERBLIJVEN.

Inleiding

Op het terrein van het voormalig koetshuis bevinden zich twee schilderachtige duivenverblijven, met elkaar verbonden door een tuinmuur. De twee kleinschalige objecten, die in hun vormgeving en kleurstelling een vereenvoudigde miniatuuruitvoering van het koetshuis lijken te zijn, zijn rond 1900 opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele stijl en doen denken aan een tuinfolly.

Omschrijving

Evenwijdig aan de achtergevel staan op enige afstand twee eenlaags duivenverblijven op rechthoekige plattegrond. Ze hebben een zadeldak met rode Hollandse pannen en zijn haaks ten opzichte van het koetshuis gesitueerd. De muren zijn witgepleisterd; de plint is zwart geteerd. Centraal op de begane grond bevindt zich in de korte gevel een venster met vierruits raam, dubbele luiken met hartvormige uitsparingen en bakstenen vensterbanken. In de geveltop tien in een driehoek geordende duivengaten. Het dak is aan deze zijde voorzien van (vernieuwde) windveren met schulpranden en een makelaar. Op een bord onder de duivengaten: Klein "Ruwenberg". Inwendig een eenvoudige eiken sporenkap. De duivenhokken zijn met elkaar verbonden door een lange blinde muur met centraal een deur. De muur is afgedekt met een laag dakpannen.

Waardering

De twee DUIVENVERBLIJVEN MET TUINMUUR uit circa 1900 zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als voorbeeld van kleinschalige tuinelementen behorend bij een landgoed. Het object heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik. De duivenverblijven hebben als schilderachtige tuinfolly typologische zeldzaamheidswaarde. Het object heeft samen met de overige complexonderdelen grote ensemblewaarde.

Tags: gebouwen, woonhuizen,bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Ruwenberg: duivenverblijven
location_on Monumenten Kaart rond Sint Michielsgestel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt