Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grot in Sint Michielsgestel

Sterrenbos 3
5271 TS, Sint Michielsgestel (Gemeente Sint Michielsgestel)
Noord Brabant
Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw
Publicatie: 20040112
Rijksmonument ID: 526843

Omschrijving van Grot

Inleiding

Recht tegenover de voorgevel van het landhuis ligt een kunstmatige GROT als tuinfolly, opgetrokken uit hergebruikte tufsteen, XIXB.

Omschrijving

De grot is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met aan een uiteinde een halfcirkelvormige afsluiting. Het binnenwerk bestaat uit een tongewelf van fijn gemetselde baksteen, aan een zijde uitlopend in een absis waarin een beeldnis uitgespaard is. De voorzijde van de grot met een boogvormige ingangsopening bestaat uit een schermwand van onregelmatig behakte tufsteenblokken, waarin hier en daar profielen zichtbaar zijn, wat wijst op hergebruik. Volgens de overlevering zou de tufsteen afkomstig zijn van de Bossche Sint-Jan. De buitenzijde van de grot is aangeaard.

Waardering

De kunstmatige GROT uit XIXB is van algemeen belang. Ze is een zeldzaam voorbeeld van een tuinfolly in de vorm van een grot en als zodanig van belang voor de tuingeschiedenis. De grot heeft bouwhistorische waarde vanwege het hergebruik van bouwmateriaal. Het object heeft historische waarde vanwege de relatie met de Bossche Sint-Jan. De grot heeft bovendien ensemblewaarde in samenhang met het landhuis, de boerderij, het wagenschop en het bakhuis op het landgoed Sterrebos.

Tags: losse objecten, ed.,folly,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grot
location_on Monumenten Kaart rond Sint Michielsgestel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt