Halfopen shuur in Cuijk
Omschrijving van Halfopen shuur
Inleiding
In het verlengde van de voormalige TIMMERWERKPLAATS met woning aan de Smidstraat een halfopen SCHUUR, vermoedelijk daterend uit XVIII. Het geheel is opgetrokken in ambachtelijk-traditionele bouwtrant en ligt achter de rooilijn van de Smidstraat, aan de rand van de historische dorpskern van Cuijk. De schuur werd gebruikt als houtopslagplaats bij de timmerwerkplaats die hier aantoonbaar vanaf 1832 en tot XXc was gevestigd.
Omschrijving
Halfopen schuur onder schilddak met rode Hollandse dakpannen. De lange gevel aan de Smidstraat en de korte gevel links zijn van oranje-rode baksteen (24 x 12 x 5 cm) boven een hoge gepleisterde plint. De lange gevel heeft uiterst links en uiterst rechts secundair aangebrachte grote houten schuifdeuren aan stalen rails. Daartussen een gedichte deuropening. Bakgoot, staafankers, klezoren bij de linkerhoek. De linker zijgevel heeft uiterst links vlechtingen, die doorlopen tot waar vroeger de stenen buitengevel stond. Klezoren op de hoeken. Drie ankers, waarvan het middelste als Andreaskruis is vormgegeven met aan weerszijden staafankers met uitgesmede krul. De beide andere zijden van de schuur, aan de kant van de tuin, zijn deels beschoten, deels open.
Inwendig heeft de halfopen schuur twee eiken ankerbalkgebinten met korbelen en ingehakte telmerken. Op de ankerbalk liggen slieten en staan schaargebinten waarop driehoeksspanten met spruitbalk, op ieder waarvan flieringen rusten. De fliering op het schaargebint dubbel afgeschoord. Nokgording. Rondhouten sporen.
Waardering
De halfopen schuur behorend bij de voormalige timmerwerkplaats is van algemeen belang. De schuur heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als onderdeel van een ambachtelijk bedrijf in casu de timmerwerkplaats op het platteland. De schuur heeft architectuurhistorische waarde en historische betekenis vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditioneel materiaalgebruik alsmede vanwege de gaaf bewaarde constructie. De schuur heeft ensemblewaarde met de timmerwerkplaats en waarde wegens de verbondenheid met de historisch-ruimtelijke ontwikkeling van het dorp Cuijk. Door de ligging aan de Smidstraat in het verlengde van het woonhuis annex timmerwerkplaats is de schuur straatbeeldbepalend en van stedenbouwkundige betekenis. De oude markeringslinde draagt bij aan de historische situering.
Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woningen en woningbcomplx
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Woonhuis annex voormalige timmerwerkplaats Vorstendom 1, Cuijk
- Looierij Requoin: fabrikantenwoonhuis Grotestraat 1, Cuijk
- Looierij Requoin: looierijgebouw of fabriekshuis Grotestraat 3, Cuijk
- Café Tapperij Kansas (voorheen sigarenfabriek met loods) Kerkstraat 7, Cuijk
- Looierij Requoin: fabrieksschoorsteen Kerkstraat 14, Cuijk
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Cuijk (Noord Brabant)