Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Vrijstaande schuur in Valkenswaard

Achterste Brug 14
5556 WC, Valkenswaard (Gemeente Valkenswaard)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1750-1800
Publicatie: 20050919
Rijksmonument ID: 526782
Type: Boerderij

Omschrijving van vrijstaande schuur

Omschrijving onderdeel 2: vrijstaande schuur.

Inleiding

Vrijstaande SCHUUR, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en daterend uit XVIIB-XVIII. De schuur behoort bij een kortgevelboerderij en is gesitueerd aan een kruising van zandwegen in de afgelegen buurtschap Achterste Brug. Restauratie circa 1990.

Omschrijving

De schuur met dwarsdeel, boven een gepleisterde en geteerde plint opgetrokken uit handvormbaksteen in kruisverband, ligt onmiddellijk aan de weg, met de nok evenwijdig. Het schilddak is gedekt met rode en gesmoorde Hollandse pannen. In het midden van de lange, aan de weg gelegen zijde een grote dubbele deeldeur waarvoor het dak golvend is opgelicht. Rechts beneden deels in de plint een hardstenen peilsteen met de tekst: "32 Mr P.V. 40 cMr boven AP".

Waardering

De vrijstaande schuur uit XVIIB-XVIII is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een vrijstaande schuur behorend bij een kortgevelboerderij. De schuur heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. De schuur heeft samen met de bijbehorende kortgevelboerderij ensemblewaarde in de landelijke context van de buurtschap Achterste Brug en is straatbeeldbepalend.

Tags: agrarische gebouwen,schuur(m),boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar vrijstaande schuur
location_on Monumenten Kaart rond Valkenswaard

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!