Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Hoofdonderwijzerswoning openbare lagere school Jutphaas in Nieuwegein

Woonhuis
Herenstraat 50
3431 CW, Nieuwegein (Gemeente Nieuwegein)
Utrecht
Bouwjaar: 1883
Architect: A. Nijland
Publicatie: 20021216
Rijksmonument ID: 526779
Type: Woonhuis

Omschrijving van Hoofdonderwijzerswoning openbare lagere school Jutphaas

Inleiding

Het WOONHUIS in eclectische stijl is in 1883 gebouwd a]s woning voor de hoofdonderwijzer van de openbare lagere school van Jutphaas. Het woonhuis en de school zijn ontworpen door de architect A. Nijland. De oorspronkelijk zesklassige school staat achter de onderwijzerswoning aan de Schoolstraat.

Omschrijving

De op de hoek van Herenstraat en de Schoolstraat gesitueerde onderwijzerswoning op een rechthoekig grondplan bestaat uit één bouwlaag met een lage tussenverdieping en een zolder onder een zadeldak gedekt met blauwe bouletpannen tussen tuitgevels. De gevels zijn met uitzondering van de achtergevel opgetrokken in baksteen in staand verband met een geknipte voeg. De achtergevel is gepleisterd met in schoonmetselwerk uitgespaarde detaillering. De gevels worden afgesloten door een gemetselde druppellijst. Binnen verdiepte gevelvelden zijn de vensters met een gepleisterde bekroning geplaatst. De gevelhoeken worden geaccentueerd door hoekpilasters voorzien van siermetselwerk in grijze steen en een natuurstenen afdekplaat. De tuitvormige beëindiging van de voor- en achtergevel is eveneens voorzien van natuurstenen afdekplaten. De resterende afdeklijsten zijn van hout en bekleed met zink. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en bevat een centraal geplaatste ingangspartij met een paneeldeur voorzien van een decoratief smeedijzeren deurrooster en een getoogd bovenlicht, geflankeerd door pilasters. Boven de ingang is een balkon, voorzien van een houten balkonhek, gedragen door zware consoles, eveneens geflankeerd door pilasters. Dubbele deuren onder een rondboog bovenlicht geven toegang tot het balkon. Op de begane grond is aan weerszijden een getoogd T-venster aangebracht en op de verdieping twee gekoppelde rondboog T-vensters. De voorgevel wordt bekroond door een smeedijzeren windvaan. In de linkerzijgevel zijn twee getoogde T-vensters als aan de voorzijde aangebracht. De rechterzijgevel is blind. De achtergevel bevat een deur met bovenlicht met aan de rechterkant openslaande deuren en links een venster als vervanging van het oorspronkelijke getoogde T-venster. Op de verdieping is in bet midden een getoogd T-venster geplaatst, geflankeerd door kleinere stolpvensters en op de zolderverdieping een rond vlieringvenster. In het huis beschikken de verschillende vertrekken over stucplafonds met decoratieve rozetten.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde ais voorbeeld van een onderwijzerswoning in eclectische stijl, alsmede vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en rijke detaillering en waardevolle interieurelementen. Voorts ais goed voorbeeld uit het oeuvre van de architect A. Nijland. Van ensemblewaarde vanwege de ligging aan de Herenstraat en de relatie met de voormalige school aan de Schoolstraat.

Tags: gebouwen, woonhuizen,onderwijzerswoning,dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Hoofdonderwijzerswoning openbare lagere…
location_on Monumenten Kaart rond Nieuwegein

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt