Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Omgrachting in Sint Michielsgestel

Oud Herlaer 1
5271 TT, Sint Michielsgestel (Gemeente Sint Michielsgestel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 14e-15e eeuw
Publicatie: 20041108
Rijksmonument ID: 526777
Type: Boerderij

Omschrijving van Omgrachting

Omschrijving onderdeel 3: Omgrachting

Inleiding

OMGRACHTING, oorspronkelijk deel uitmakend van het grotendeels verdwenen kasteel Herlaer. De omgrachting dateert in oorsprong uit XIV-XV en wordt gemarkeerd door hoog geboomte.

Omschrijving

De omgrachting, waarbinnen zich de boerderij Out-Herlaer bevindt, wordt ontsloten door een lange toegangsweg die haaks op de openbare weg door de polder ligt. Ze bestaat uit een onregelmatige cirkelvormige, meestentijds droge gracht, en een laatstelijk in 1999 verhoogde aarden wal. Het geheel ligt vrij in de weilanden, op de wal staat een zestal forse linden.

Waardering

De omgrachting van het voormalige kasteel Herlaer, in oorsprong daterend uit XIV-XV, is van algemeen belang. Gracht en aarden wal hebben cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de omgrachting van een verdwenen kasteel, waarvan muurwerk en naam zijn overgegaan op een langgevelboerderij met bijgebouwen ter plaatse. De resten van de omgrachting hebben bouwhistorische waarde vanwege de gecompliceerde bouwgeschiedenis van het complex. De gracht is historisch van betekenis als herinnering aan de tijd van het feodalisme. De resten van de omgrachting vormen met de landschappelijke verhoging, de langgevelboerderij, de bijgebouwen en het hoge geboomte temidden van de weilanden een waardevol landschappelijk en monumentaal ensemble.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Omgrachting
location_on Monumenten Kaart rond Sint Michielsgestel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt