Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Langgevelboerderij in Esbeek

Spaaneindsestraat 21
5085 NN, Esbeek (Gemeente Hilvarenbeek)
Noord Brabant
Bouwjaar: tweede helft 18e eeuw - eerste helft 19e eeuw
Publicatie: 20041108
Rijksmonument ID: 526765
Type: Boerderij

Omschrijving van Langgevelboerderij

Omschrijving onderdeel 1: langgevelboerderij

Inleiding

LANGGEVELBOERDERIJ, daterend uit XVIIIB-XIXA en opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele stijl. De boerderij ligt buiten de bebouwde kom op een ruim erf met boerenbloementuin en fruitbomen. De boerderij ligt met de nok evenwijdig aan de straat.

Omschrijving

Eenlaagse langgevelboerderij, boven een gepleisterde plint opgetrokken uit donkere handgevormde baksteen in kruisverband. Het rieten zadeldak met wolfseinden heeft stroken van voornamelijk rode Hollandse pannen. Op de nok links uit het midden een gemetselde schoorsteen. De hoofdingang met voordeur en 2-ruits bovenlicht bevindt zich aan de naar de weg toegewende lange zijde. Links een venster met 20-ruits schuifraam. Rechts in het bedrijfsgedeelte een ijzeren lunetvormig stalraam met twee roeden. Lage dubbele deuren. De andere lange gevel is geheel gepleisterd. Deze heeft ter hoogte van het woongedeelte twee vensters met 4-ruits schuiframen en een deur. Daarnaast in het bedrijfsgedeelte een staldeur en lage dubbele deuren. De korte zijgevel links heeft twee vensters met 6-ruits schuiframen. De korte zijgevel links heeft twee ijzeren lunetvormige stalramen. Op zolderniveau een hooiluik. Staafankers. De kozijnen zijn turquoise van kleur, de ramen wit en de deuren en luiken middelgroen.

Inwendig is de oorspronkelijke indeling grotendeels nog intact. Er is een kleine woonkeuken tegen de lange achtergevel met kleine schouw en geprofileerde schouwbalk. Laag balkenplafond.

Waardering

De langgevelboerderij uit XVIIIB-XIXA is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een streekeigen boerderijtype. Het heeft architectuurhistorische waarde wegens de in- en uitwendig gaaf bewaardgebleven hoofdstructuur en onderdelen van het interieur, de harmonische verhoudingen en ambachtelijk toegepaste traditionele bouwmaterialen. De boerderij heeft in combinatie met de bijbehorende vrijstaande schuur ensemblewaarde. De boerderij is straatbeeldbepalend.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Langgevelboerderij
location_on Monumenten Kaart rond Esbeek

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt