Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Fröbelschool in Nieuwegein

Fröbelschool
Dorpsstraat 57
3433 CM, Nieuwegein (Gemeente Nieuwegein)
Utrecht
Bouwjaar: 1932
Architect: Willemse en Van Overhagen
Publicatie: 20021216
Rijksmonument ID: 526696
Type: Gebouw

Omschrijving van Fröbelschool

Inleiding

Aan de Dorpsstraat, bij de dijk gelegen PAROCHIEHUIS met CONCIERGEWONING en FRÖBELSCHOOL gebouwd in 1932 naar ontwerp van de architecten Willemse en Van Overhagen in opdracht van het R.K. kerkbestuur van Vreeswijk. De uitvoerder was de Bredase Beton Maatschappij. Het pand is opgetrokken in zakelijk-expressionistische stijl. De kubistische vormentaal, het materiaal- en kleurgebruik vertonen een sterke verwantschap met de stijl van architect W.M. Dudok. Het pand heeft ruwweg de oorspronkelijke indeling behouden met linksboven de conciërge woning, in het midden de toneelzaal en rechts de voormalige fröbelschool. Van de oorspronkelijke detaillering in het interieur is nagenoeg niets bewaard gebleven, met uitzondering van twee stel deuren met een klein glas-in-lood raampje en de deuren met zijlichten van de twee lokalen.

Omschrijving

Aan de Dorpsstraat gelegen parochiehuis met conciërgewoning en fröbelschool. Het pand is opgetrokken op een L-vormige plattegrond en is samengesteld uit drie in hoogte afnemende en ten opzichte van elkaar verspringende bouwdelen, alle onder platte daken. De gevels zijn boven een trasraam van rode steen opgetrokken uit gele baksteen in klezoorverband met schuin afgewerkte terugliggende voegen (Dudok-voeg). De gevels bevatten stalen vensters met roedenverdeling. De deuren zijn van hout voorzien van laddervensters, soms gecombineerd met een smal, lager doorlopend strokenvenster. Deuren en gootlijsten zijn blauw geschilderd, de vensters wit.

Aan de voorzijde zijn drie bouwdelen van verschillende hoogte te onderscheiden. Het linker bouwdeel is het hoogst en telt twee bouwlagen. In beide bouwlagen is rechts een stalen samengesteld venster aangebracht. Links bevindt zich op de begane grond een entree bestaande uit een dubbele deur. De tweede bouwlaag heeft een inpandig balkon dat toegankelijk is door twee deuren. De vensters worden geflankeerd door lagen van afwisselend donkere- en lichte baksteen. De overgang tussen het linker bouwdeel en het middelste jets lagere bouwdeel wordt gevormd door een verticaal accent in de vorm van een rechthoekige schoorsteen. Het middelste bouwdeel springt iets naar voren. Het bevat links op de begane grond een teruggeplaatste ingangspartij bestaande uit een dubbele deur met een bovenlicht. Het rechter deel van de ingangspartij wordt geaccentueerd door een vooruitstekende, spits uitstekende muurdam van blauwe geglazuurde baksteen. Erboven steekt een zwarte klos. Rechts een vensterpartij, bestaande uit een groot samengesteld stalen kozijn met onder- en bovenlichten. Dit venster ligt in het muurvlak met uitzondering van de linkerzijde, die terugwijkt parallel aan de blauwe punt. De laag erboven is blind. Het rechter en laagste bouwdeel springt iets terug ten opzichte van het middelste bouwdeel. Ertegenaan is een vooruitstekend portaal gezet onder overstekend plat dak dat een dubbele deur bevat, haaks op de voorgevel. Ervoor ligt een stoep van twee treden. Aan de straatzijde bevat de gevel een smalle strook vensters die links terugspringt en wordt geflankeerd door een hoekpijlertje in rode baksteen. Rechts van de aanbouw is tussen het portiek en het ernaast gelegen pand een muur gemetseld van rode baksteen. Op de hoekpunt bevindt zich onder een lijst een bolvormige sierelement, dat rust op een door grijze stenen geaccentueerd gedeelte van de muur. De achtergevels zijn opgetrokken in rode baksteen in klezoorverband. De achtergevel van de toneelzaal heeft een deur met bovenlicht en een zevental tweeruits vensters met stalen kozijnen. In de rechterzijgevel bevindt zich een deur met vier gekoppelde vensters onder een betonnen lijst waarboven een reeks roeden bovenlichten is geplaatst. De achtergevel van de voormalige fröbelschool bevat boven een betonnen lijst boven de deuren en (dichtgezette) vensters een strook bovenlichten met stalen kozijnen.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een pand in zakelijk-expressionistische stijl met bijbehorend materiaalgebruik en detailleringen. Het pand is van cultuurhistorische waarde vanwege de voormalige functies.

Tags: openbare gebouwen,cultureel centrum,welzijn, kunst en cultuur,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Fröbelschool
location_on Monumenten Kaart rond Nieuwegein

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt