Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Valkenierswoning in Valkenswaard

Peperstraat 56
5554 EK, Valkenswaard (Gemeente Valkenswaard)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1664
Publicatie: 20040830
Rijksmonument ID: 526652
Type: Woonhuis

Omschrijving van Valkenierswoning

Inleiding

WINKEL-WOONHUIS, oorspronkelijk valkeniershuis, bekend als "Leyenhuysinge" en daterend uit 1664. Gewijzigd in XIXB en tot winkel verbouwd ca. 1925. Het huis ligt aan een driehoekig pleintje en is gebouwd in Ambachtelijk-traditionele stijl. Achter het pand een notenboom met een stamomtrek van ca. 150 cm.

Omschrijving

Eenlaags pand met zadeldak tussen tuitgevels, gesmoorde Hollandse pannen op het voordakvlak, gemengd met rode op het achterdakvlak. Aan de achterzijde een oude haakse aanbouw onder lager aanzettend zadeldak met Muldenpannen, aangekapt en met wolfseinde. Het pand is boven een gepleisterde plint opgetrokken uit grootformaat handvormsteen (22/22,5 x 10,5/11 x 5/5,5 cm) in kruisverband met klezoren. In het midden een vernieuwde voordeur (winkeldeur) met 9-ruits bovenlicht van geel glas in een gepleisterde omlijsting. Rechts twee vensters met T-ramen (schuiframen), het bovenlicht 8-ruits, aan beide zijden 3 duimen, stenen lekdorpels. Links een groot etalagevenster met driedelig bovenlicht; in ieder deel 6 ruiten met geel glas. Gepleisterde omlijsting. Uiterst links een opkamervenster met 8-ruits bovenlicht en twee draairamen ter plaatse van een oorspronkelijk schuifraam. Duimen, hardstenen lekdorpel. Daaronder een getralied keldervenster met 2-ruits raam, een halfcirkelvormige ontlastingsboog met strekken, afgedekt door koppen op hun plat. Uitgesmede krulankers die het jaar 1664 vormen.Bakgoot op houten consoles. Links is tussen het onderhavige objekt en het buurpand uit hergebruikte handvormsteen ca. 1990 een muur met poort gebouwd van dezelfde hoogte als de voorgevel die ten dele een transparante verbindingsgang verdekt. De zijgevel links is een tuitgevel en heeft vlechtingen, aanzetten en een toppilaster. Uitgesmede krulankers. Links en rechts op zolderniveau sporen van kleine vensters. Links een groot venster, in het midden een nieuwe doorbraak ten behoeve van een transparante verbindingsgang met het buurpand. De zijgevel rechts is in opzet nagenoeg identiek. Op zolderniveau twee vernieuwde 2-ruitsvensters onder halfcirkelvormige ontlastingsboog uit koppen, hardstenen lekdorpels. De achtergevel is voorzover niet aan het oog onttrokken door de aanbouw, geheel gepleisterd. Daarin twee vensters met dubbele luiken. Kozijnen en ramen zijn crèmekleurig, deur en luiken standgroen, gepleisterde onderdelen donkergrijs geschilderd.

Inwendig is de oorspronkelijke indeling grotendeels bewaard gebleven. Plafonds met oude balklagen. De vensters aan de voorzijde hebben nog de oorspronkelijke binnenprofielen van de vroegere kruisvensters bewaard die naar beneden toe vergroot zijn. In de aanbouw een bakoven.

Waardering

Het winkel-woonhuis uit 1664 is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een valkeniershuis. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het pand heeft zeldzaamheidswaarde vanwege ouderdom en typologische betekenis. Het heeft ensemblewaarde door zijn situering aan een pleintje in de kom van het dorp.

Tags: gebouwen, woonhuizen,winkelwoning,werk-woonhuis,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Valkenierswoning
location_on Monumenten Kaart rond Valkenswaard

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!