Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalige kortgevelboerderij met dwarsdeel in Gemonde

Mon Plaisir 17
5291 PA, Gemonde (Gemeente Sint Michielsgestel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1841
Publicatie: 20040525
Rijksmonument ID: 526585
Type: Boerderij

Omschrijving van Voormalige kortgevelboerderij met dwarsdeel

Inleiding

Voormalige KORTGEVELBOERDERIJ met dwarsdeel uit 1841. Gelegen op een klein erf met fruitbomen en een walnoot. Het object ligt met de nok vrijwel evenwijdig en op korte afstand van de weg in het agrarisch buitengebied met verspreide boerderijen. Het pand is in gebruik als woning, het bedrijfsgedeelte als opslag.

Omschrijving

De eenlaagse boerderij op rechthoekige plattegrond heeft een aan beide zijden afgewolfd zadeldak dat met stro gedekt was en met riet is vernieuwd. Aan beide zijden een voet van rode en blauwe Hollandse pannen. Op de scheiding van woon- en bedrijfsgedeelte een gemetselde schoorsteen. Op de nok blauwe rietvorsten. De muren zijn boven een gepleisterde plint opgetrokken uit een paarsrode baksteen in een onregelmatig metselverband dat voornamelijk uit koppen en drieklezoren bestaat. De voorgevel heeft vlechtingen en draagt het ankerjaartal 1841. De asymmetrisch ingedeelde voorgevel heeft links uit het midden een dichte voordeur met driedelig bovenlicht en aan weerszijden een 5-ruits venster met schuifraam. Boven de muuropeningen steeds een rollaag. De dubbele luiken (rechts met sluitstang) zijn in ca. 1975 vernieuwd. Op zolderniveau bevindt zich uiterst links een zolderlicht met houten tralies en opgeklampt luikje. Uiterst rechts een bouwspoor van een soortgelijk, nu dichtgezet zolderlicht. Direct onder het wolfseind een stroomlaag. In de rechter zijgevel ter hoogte van de slaapkamer een klein venster met kruisroeden. Ter hoogte van de stal twee ijzeren 6-ruits stalramen, vervolgens een kleine enkele deur en uiterst rechts ter hoogte van een inspringing de grote dubbele deeldeur. De boerderij is rond 1930 naar verluidt om redenen van kostenbesparing ingekort, waardoor het laatste gebint in de uit hergebruikte baksteen opgetrokken, op een deur uiterst rechts na geheel blinde achtergevel zichtbaar gebleven is. De linker zijgevel heeft ter plaatse van de keuken een klein, niet oorspronkelijk venster, vervolgens een vierkant, vroeger van tralies voorzien keldervenster en ter plaatse van het bedrijfsgedeelte twee dichte deuren. Het deels vernieuwde muurwerk is van stroomlagen voorzien. Deuren en luiken zijn standgroen, kozijnen okergeel en ramen wit geschilderd. Binnen is de oorspronkelijke indeling en ankerbalkconstructie met vijf gebintjukken grotendeels bewaard gebleven. Links van de voordeur een kleine kamer en een keukentje met oude deur naar de nauwelijks ingegraven kelder met balkenplafond en bakstenen vloer. Daarboven een eenvoudige open houten trap naar het opkamertje. De woonkeuken heeft een oude schouw met eenvoudig geprofileerde eiken schouwbalk en rijker met inkepingen geornamenteerd dwarseind. Onder de schouwbalk een kijkgat naar de stal en broodoven met ijzeren klep. Rechts van de schouw bevindt zich een kleine slaapkamer met oorspronkelijke paneeldeur. In het woongedeelte is in de voormuur een devotienis met spitse afdekking uitgespaard. Balkenzoldering op ankerbalkgebinten. Telmerken "eitjes" links en gehakte rechte merken rechts. Het bedrijfsgedeelte met potstal en privaat is grotendeels nog intact. Driehoeksspanten op ankerbalkgebinten. Voor het bovendeel van de binnenmuren van de opkamer is leemsteen gebruikt. Enkele oorspronkelijke opgeklampte binnendeuren.

Waardering

De kortgevelboerderij met dwarsdeel uit 1841 is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een kortgevelboerderij met dwarsdeel in de Meijerij van Den Bosch. De boerderij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf bewaard gebleven hoofdstructuur met complete gebintconstructie en onderdelen van het interieur, alsmede vanwege de harmonische verhoudingen en het ambachtelijk-traditionele materiaalgebruik. Het object is straatbeeldbepalend en karakteristiek voor de verspreide agrarische bebouwing in het buitengebied van Gemonde.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalige kortgevelboerderij met dwars…
location_on Monumenten Kaart rond Gemonde

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt