Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Langgevelboerderij annex brouwerij in Leende

Zaalstraat 6
5595 GH, Leende (Gemeente Heeze Leende)
Noord Brabant
Bouwjaar: 18e-19e eeuw
Publicatie: 20040112
Rijksmonument ID: 526397
Type: Boerderij

Omschrijving van Langgevelboerderij annex brouwerij

Inleiding

LANGGEVELBOERDERIJ annex BROUWERIJ uit XVIII-XIXd, opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het pand ligt aan een driehoekig dorpspleintje tegenover een veelarmige linde.

Omschrijving

De eenlaagse langgevelboerderij van het dwarsdeeltype op rechthoekige plattegrond heeft een iets lagere haakse aanbouw. Het pand is opgetrokken uit handgevormde veldbrandsteen van verschillende formaten in wild verband. Het samengestelde rieten zadeldak met wolfseinde heeft brede stroken met rode Muldenpannen. Op de scheiding van woon- en bedrijfsgedeelte staat een gemetselde schoorsteen op de nok. De lange voorgevel is boven een gepleisterde plint vernieuwd in XIXd. Voordeur uit kraaldelen met ruitje en gedeeld bovenlicht onder segmentboog. Aan weerszijden een venster met schuifraam en gedeeld bovenlicht eveneens onder segmentboog. Ter hoogte van het bedrijfsgedeelte een staldeur in een grotere dichtgezette muuropening met onder de dakrand een eiken latei met ventilatiestrook. Voorts een tweeruits venstertje, een grote dubbele deeldeur tussen getoogde zesruits stalramen uit beton en een staldeur. De korte linker zijmuur uit veldbrandsteen vertoont de oudste sporen. Uiterst rechts een getralied keldervenster onder een halfcirkelvormige ontlastingsboog van koppen en een verdiepte boogtrommel. Daarboven een opkamervenster met houten kloosterkozijn, zesruits bovenlicht en luik met gesmeed leliegeheng daaronder. Rollagen boven en onder. In het midden een groot nieuw venster, links een zesruits draairaam met rollaag. Op zolderniveau twee vensters met kruisroedenraam. Het linker deel van de gevel is later verhoogd. Vlechtingen en staafankers. De korte rechter gevel die overgaat in de haakse aanbouw onder zadeldak met rode muldenpannen is rond 1950 geheel nieuw opgetrokken in machinale steen in kruisverband. Grote dubbele deur en grote schuifdeur, acht getoogde zesruits stalramen uit beton. Zijgevel met puntgevel van golfplaat en ventilatieopening.

Inwendig is de oorspronkelijke indeling grotendeels bewaard gebleven. Ankerbalkgebint.

Waardering

De langgevelboerderij uit XVIII-XIXd is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een langgevelboerderij annex plattelandsbrouwerij. Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditionele materiaalgebruik alsmede vanwege onderdelen van het interieur. Het is straatbeeldbepalend.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Langgevelboerderij annex brouwerij
location_on Monumenten Kaart rond Leende

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!