Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Knapschinkel in Bunnik

Koningslaan 15
3981 HD, Bunnik (Gemeente Bunnik)
Utrecht
Publicatie: 20071221
Rijksmonument ID: 526334
Type: Boerderij

Omschrijving van De Knapschinkel

Inleiding

Ten oosten van het hoofdgebouw van Oud Amelisweerd ligt aan de Kromme Rijn het markante boerderij-ensemble 'De Zonnewijzer', bestaande uit een boerderij, zomerhuis, rietgedekte kapberg en schuur.

Omschrijving

Links van de boerderij een ZOMERHUIS van iets latere datum dan de boerderij, doch van vòòr 1830 (top. kaart). Het rood bakstenen pand op rechthoekige grondslag wordt gedekt door een zadeldak met afgewolfde uiteinden. Ter hoogte van het woongedeelte aan de voorzijde is het dak voorzien van rode Hollandse pannen, daarachter gesmoorde pannen. De gevelindeling van het woongedeelte is na een ingrijpende verbouwing in 1966 gewijzigd. Oorspronkelijk was de ingang links met rechts twee meerruits schuifvensters, thans bevindt de ingang zich rechts met links drie meerruits schuifvensters en rechts één. Ter hoogte van de kap werden twee dubbele draaivensters geplaatst. Aan de linkerzijde is de gevel iets hoger opgetrokken en voorzien van twee meerruits vensters en een toegangsdeur, het dak maakt op deze plaats een flauwe knik. Aan de rechterzijde is de gevel ter hoogte van het woongedeelte dichtgemetseld. Het bedrijfsgedeelte is nagenoeg oorspronkelijk met links en rechts stalramen en deuren en aan de achterzijde een centrale dubbele inrijdeur geflankeerd door hooggeplaatste stalvensters, uiterst links en rechts een eenvoudige toegangsdeur en in de top een dubbel hooiluik. Vensters en deuren zijn alle getoogd aan de bovenzijde.

Waardering

Het ZOMERHUIS, deeluitmakend van een ensemble van boerderij, zomerhuis, rietgedekte kapberg en schuur behorende tot de buitenplaats Oud Amelisweerd is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de traditioneel-ambachtelijke vormgeving;

- vanwege de ornamentele waarde;

- vanwege de markante ligging op de noordelijke oever van de Kromme Rijn;

- vanwege de historische functioneel-ruimtelijke relatie met de buitenplaats.

Tags: agrarische gebouwen,zomerhuis,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Knapschinkel
location_on Monumenten Kaart rond Bunnik

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt