Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalige naai- en knipschool in Aalsmeer

Hadleystraat 55
1431 SL, Aalsmeer (Gemeente Aalsmeer)
Noord Holland
Bouwjaar: 1929-1930
Publicatie: 20020603
Rijksmonument ID: 526212
Type: Gebouw

Omschrijving van Voormalige naai- en knipschool

Inleiding

Voormalige NAAI- EN KNIPSCHOOL voor meisjes, gebouwd in 1929 volgens het ontwerp van ir. J.G. Wiebenga (1886-1974) in de stijl van het Nieuwe Bouwen, in opdracht van de in 1922 op particulier initiatief gestarte Naai- en knipschool te Aalsmeer en gelegen aan de noordzijde van de Hadleystraat in de as van de Hortensialaan in het centrum van Aalsmeer. J.G. Wiebenga was in deze tijd (1928-1930) tevens gemeentearchitect van Aalsmeer. Tijdens de restauratie en aanpassing aan de functie van bedrijfsverzamelgebouw in 1989 is de oorspronkelijke indeling van de oostgevel hersteld, de daklijst opnieuw verbreed, de plafonds verlaagd waarbij de vensterstroken boven de verlaagde dakvlakken in de zuidoost- en zuidwesthoek vrijwel geheel werden dichtgezet, nieuwe stalen ramen met dubbel glas geplaatst, de oorspronkelijke stalen toegangsdeuren gereconstrueerd en de gevels gereinigd.

Omschrijving

Schoolgebouw op rechthoekig grondplan opgetrokken met behulp van een in het zicht gelaten skelet van gewapend beton, opgevuld met niet dragende baksteen en grote, door roeden onderverdeelde glasoppervlakken in stalen kozijnen. Het schoolgebouw heeft een sterk horizontaal karakter en bevat één bouwlaag onder een samenstel van op verschillende hoogten aangebrachte platte (beton)daken met overstek. De baksteen gevels zijn rondom voorzien van een licht inspringende plint ter hoogte van zes steenlagen. De overgang van de bakstenen geveldelen naar de vensterstroken wordt geaccentueerd door een witgeschilderde gecementeerde lijst. De bijna symmetrische voorgevel (Z) bevat in het midden de stalen dubbele toegangsdeuren tussen bakstenen wanden. De deuren worden omgeven door glas in stalen sponningen, boven de deur aansluitend op een horizontale vensterstrook, aangebracht onder de daklijst. De vensterstrook gaat op de zuidwest- en de zuidoosthoek over in grote glasoppervlakken die zijn omgezet bij de hoeken. De bakstenen wand is hier gereduceerd tot een borstwering. De platte daken boven deze ruimten liggen lager dan het dak boven de rest van de school. De linker zijgevel (W) heeft op de hoeken rechthoekige vensterpartijen en bestaat voor het overige uit baksteen. Tegen de gevel is een portaal geplaatst dat toegang verleent tot de kelder. Het portaal is opgetrokken uit betonnen pijlers, glas in stalen sponningen en afgedekt door een overstekend plat dak. De rechter zijgevel (O) heeft op de hoeken rechthoekige vensterpartijen en bestaat voor het overige uit baksteen. De achtergevel (N) heeft boven een lage, aan de linker zijde iets hogere bakstenen borstwering een doorlopende vensterstrook van stalen ramen tussen bestonnen pijlers, die omgezet is rond de hoeken.

Waardering

De voormalige Naai- en knipschool is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van de architectuurstroming Het Nieuwe Bouwen, als grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van het werk van ir. J.G. Wiebenga en als voorbeeld van een schoolgebouw voor industrieonderwijs voor meisjes uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Tags: openbare gebouwen,schoolgebouw,onderwijs en wetenschap,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalige naai- en knipschool
location_on Monumenten Kaart rond Aalsmeer

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt