Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Rectoraat bij het klooster Onze Lieve Vrouwe van Koningsoord in Berkel Enschot

Raadhuisstraat 26
5056 HD, Berkel Enschot (Gemeente Tilburg)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1933-1937
Architect: J. van Dijk
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 526145
Type: Gebouw

Omschrijving van Rectoraat bij het klooster Onze Lieve Vrouwe van Koningsoord

Inleiding Het RECTORAAT bij het klooster Onze Lieve Vrouwe van Koningsoord werd van 1933-'37 in sobere Neo-Gotische stijl gebouwd naar plannen van architect J. van Dijk. Het klooster is vanuit Chimay gesticht voor de zusters Trappistinnen en werd grotendeels betaald door het eveneens in Berkel-Enschot gesitueerde trappistenklooster Koningshoeven.

Omschrijving Het rectoraat staat solitair in de parkachtige tuin. Het tweelaags gebouw heeft een rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt gedekt door een zadeldak met eternitleien. Het gebouw is opgetrokken in een sobere stijl met elementen van de Neo-Gotiek. De bakstenen gevels zijn geleed door kunststenen dorpellijsten en gepleisterde banden. De voorgevel, die wordt afgesloten door een gemetseld fries met keperboog- en tandlijst, heeft een symmetrische opzet met middenrisaliet met vleugelpoort en bovenlicht, waarboven ter hoogte van het trappenhuis drie naast elkaar geplaatste lancetvensters. In de topgevel een beeldnis. Zowel op de begane grond als op de eerste verdieping wordt de risaliet geflankeerd door tweemaal zes spitsboogvensters met openslaande ramen en bovenlichten met vorktracering. tegen het oostelijke dakschild tweemaal twee dakkapellen. In de zijgevels een indeling met tweemaal drie vensters, wat detaillering en plaatsing betreft identiek aan die in de voorgevel. De topgevels zijn voorzien van vlechtingen, oren en nokruiter.

Waardering Het rectoraat is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de stichting van nieuwe kloostervestigingen in de negentiende en twintigste eeuw, het is van belang als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van het contemplatieve vrouwenklooster. Het heeft architectuurhistorisch belang als laat voorbeeld van traditionale toepassing van Neo-Gotische vormen voor kerkelijke gebouwen, het is van belang wegens de ornamentiek; het is van belang wegens de bijzondere samenhang tussen delen van het exterieur en het interieur. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een complex dat van belang is wegens de wijze van verkaveling en inrichting van het gehele terrein. Het is van belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en interieur.

Tags: openbare gebouwen,onderwijs en wetenschap,cult.,gezondh., wetenschap

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Rectoraat bij het klooster Onze Lieve V…
location_on Monumenten Kaart rond Berkel Enschot

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt