Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Eder Kuil: kleedgebouw in Ede

Van Pabstlaan 1
6711 JW, Ede (Gemeente Ede)
Gelderland
Bouwjaar: 1936
Architect: Weener
Publicatie: 20050228
Rijksmonument ID: 526104
Type: Gebouw
Bekijk wikipedia

Omschrijving van De Eder Kuil: kleedgebouw

Omschrijving onderdeel 6: KLEEDGEBOUW.

Inleiding

Het KLEEDGEBOUW als onderdeel van het complex "De Eder Kuil" uit 1936 naar ontwerp van Weener, is gelegen aan de noordzijde van het terrein en is apart toegankelijk vanaf de Burg. Bootlaan. Het kleedgebouw is gesitueerd aan een voorpleintje, terwijl het met de achter- en zijgevels tegen een helling is gelegen. Het gebouw is volledig uitgevoerd in de stijl van het Nieuwe Bouwen met toepassing van betonskeletbouw.

Omschrijving

Het kleedgebouw op L-vormige plattegrond bestaat uit een noordelijk kleedkamergedeelte en een zuidelijke toiletinrichting die worden gescheiden door een gang. Het kleedkamergedeelte ten noorden van de gang bevat links de dameskleedkamer en rechts de herenkleedkamer. De toiletinrichting ten zuiden van de gang bevat een bergruimte; een herentoilet met een privaat en twee urinoirs; en een damestoilet met twee privaten. Het kleedgebouw heeft een bouwlaag onder een luifeldak met groot overstek op betonnen consoles. De betonnen gevels zijn gepleisterd met contrasterende zwarte plint. De noord- en zuidgevels zijn verlengd om als keermuur te fungeren. De voorgevel (westgevel) van zowel de dames- als de herenkleedkamer heeft een houten paneeldeur met ruit en een groot raam met roedenverdeling. Tussen de deur en het raam van de dameskleedkamer is nog de metalen belettering aanwezig ("dames"). De gevel is versierd met rode blokjes aan weerszijden van de deuren. De voorgevel van de toiletinrichting heeft een open karakter en is voor 2/3 gesloten. De voorgevel bevat nog de metalen belettering van de "dames" en de decoratie van rode blokjes. De privaten worden afgesloten met een houten paneeldeur met ruiten. De twee herenurinoirs zijn vervaardigd van bruin mat geglazuurde keramiek. De gang loopt onder de helling achter het gebouw door en is bekleed met beton.

Waardering

Het kleedgebouw is van algemene architectonische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- als voorbeeld van een kleedgebouw in de vernieuwende stijl en bouwtechniek van het Nieuwe Bouwen en vanwege de verzorgde detaillering;

- als goed voorbeeld van een kleedgebouw in groene setting;

- als belangrijk onderdeel van het cultuurhistorische verschijnsel het openluchttheater in het interbellum;

- vanwege de functioneel ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige onderdelen van het complex.

Tags: openbare gebouwen,welzijn, kunst en cultuur,cult.,gezondh., wetenschap

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Eder Kuil: kleedgebouw
location_on Monumenten Kaart rond Ede

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!