Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sint Janskerk: kerk in Gassel

Kerk en pastorie H.Joh.de Doper
Julianaplein 1
5438 AK, Gassel (Gemeente Grave)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1850-1875
Publicatie: 20030527
Rijksmonument ID: 526041
Type: Kerk

Omschrijving van Sint Janskerk: kerk

Omschrijving complex-onderdeel (1)

De Rooms Katholieke kerk Sint Johannes de Doper betreft een driebeukige neogotische kruiskerk, gebouwd in 1875 naar ontwerp van architect J. Werten en is opgetrokken in rode baksteen (kruisverband). De toren met de hoofdentree telt vier geledingen, heeft overhoekse steunberen en een laag tentdak met balustrade en hoekpinakels. Naast de hoofdentree bevat de toren o.m. een bovenlicht in de vorm van een spitsboog, gevuld met glas-in-lood in een casement dat beëindigd wordt door een klimmende rand van spitsbogen. Op de toren een korte, met leien gedekte spits met smeedijzeren kruis. Van het basilicale schip zijn de zijbeuken aan weerszijden van de toren doorgetrokken. Het driezijdige koor telt één travee en heeft een driezijdige sluiting. De zijbeuken zijn op identieke wijze beëindigd, maar zijn één travee korter dan het koor. De bakstenen gevels bevatten enkele natuurstenen details (o.a. plint, afzaten, traceringen, torenbalustrade) en is uitgevoerd met sierfriezen en spitsboognissen. Het dak is belegd met leien in Maasdekking. Van de kerkinventaris zijn onder meer vermeldenswaard: twee zij-altaren (gewijd aan Maria en aan Jozef), preekstoel (1892), twee biechtstoelen (circa 1875), balustrade zangkoor (samengesteld, deels 18de- deels 19de-eeuws), bankenplan in middenschip en zijbeuken, eikenhouten kazuifelkast in sacristie, corpus in sacristie, Pietà rechts van ingangsportaal (1912), doopvont (1926), doophek met beeld van Johannes de Doper (laatste kwart 18de eeuw). Het eenklaviersORGEL van F.C. Smits, in 1848 gemaakt, is gaaf bewaard gebleven. Smits heeft een onderpositief voorbereid, maar voor dit tweede klavier geen windlade met pijpwerk geleverd.

Waardering

De Rooms Katholieke kerk Sint Johannes de Doper uit 1875 naar ontwerp van architect J. Werten is van algemeen belang wegens:

- de ouderdom;

- de bouwkundige gaafheid van exterieur en interieur;

- de inventaris die grotendeels uit de bouwtijd dateert en in combinatie met de architectuur de religieus-historische zeggingskracht van de kerk verhoogt;

- de architectuurhistorische betekenis van de kerk, met name als topstuk in het oeuvre van J. Werten en als representant van een eenvoudige doch complete dorpskerk en als - wezenlijk historisch onderdeel van het complex waartoe ook pastorie en kerkhof behoren.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sint Janskerk: kerk
location_on Monumenten Kaart rond Gassel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!