Haarendael: poort in Haaren
Omschrijving van Haarendael: poort
Inleiding.
De POORT van het complex bevindt zich aan de parallelweg van de rijksweg aan de ingang van het terrein. Achter het poortgebouw geeft een lange oprijlaan geflankeerd door hoge linden toegang tot de rest van het terrein. De in de traditionele vormen van de Delftse School opgetrokken poort dateert naar alle waarschijnlijkheid, evenals de onderdelen I en II, uit de periode 1936-1940. Na de oorlog werden verschillende sculpturen en plaquettes aangebracht.
Omschrijving.
De poort is een groot rechthoekig bouwlichaam van forse handvorm bakstenen, gemetseld in kettingverband, met een enkelvoudige met een segmentboog getoogde inrijopening. De poort heeft een ezelsrug met maasgedekte leien. Aan de zijkanten is het metselwerk iets ingesnoerd en ter hoogte van het fries weer uitkragend. De poort is geornamenteerd met o.a. een segmentboogfries, een gedenkplaquette voor de slachtoffers uit de tweede wereldoorlog en de mensen die in het hoofdgebouw gevangen hebben gezeten, uit 1968 daterende reliëfs van Jan Engelman waaronder een piëta. Centraal boven de poort is een beeldnis met sokkel geplaatst. Verder zijn er plaquettes met bisschoppelijke wapens aangebracht en, aan de achterzijde van de poort, twee vrijstaande heiligenbeelden van priester-martelaren (Augustinus en Aloysius?) die waarschijnlijk uit het einde van de vorige eeuw dateren. De poort kan worden afgesloten met een gotiserend geornamenteerd smeedijzeren hekwerk uit de bouwtijd.
Waardering.
De poort op het terrein van het voormalige Grootseminarie te Haaren, tegenwoordig Haarendael, is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van geestelijke en typologische ontwikkelingen. Aan het gebouwencomplex zijn de opkomst, bloei en het verval van de priesteropleidingen in Nederland goed af te lezen.
Het heeft architectuurhistorische waarden vanwege het belang van genoemde objecten binnen het oeuvre van de hoogleraar/architect M.J. Granpré-Molière. Ensemblewaarden vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van het steeds uitgebreide gebouwencomplex van het voormalige Grootseminarie. Het is van belang vanwege de structurele en visuele gaafheid in relatie tot de landschappelijke omgeving en vanwege de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen. Het heeft zeldzaamheidswaarde vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid van een dergelijk voormalig Grootseminarie.
Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Oudste gedeelte van het groot-seminarie Rijksweg 9, Haaren
-
Haarendael: poortgebouw Rijksweg 9, Haaren
-
Haarendael: kerk Rijksweg 9, Haaren
-
Haarendael: Huize Gerra (pastorie) Rijksweg 3, Haaren
-
RK kerk van Sint Lambertus Mgr Bekkersplein 4, Haaren
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Haaren (Noord Brabant)