Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kamp Vught: twee legeringsgebouwen in Vught

Kamp Vught
Lunettenlaan 102
5263 NT, Vught (Gemeente Vught)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1943-1944
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 525893
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Kamp Vught: twee legeringsgebouwen

Inleiding

De twee LEGERINGSGEBOUWEN behorend bij het complex van het voormalige concentratiekamp Vught zijn gelegen op het SS-terrein aan de zuidelijke zijde van het concentratiekamp. De legeringsgebouwen maken onderdeel uit van een groep gebouwen voor de SS-officieren rondom een rechthoekig pleintje aan de westelijke zijde van dit terrein. De gebouwen, die identiek zijn vormgegeven, zijn gelegen aan de noordelijke en zuidelijke zijde van dit pleintje. Zij huisvestten de kantoren en verblijven van de SS-officieren. De legeringsgebouwen werden opgetrokken in 1943 en tonen een Ambachtelijke vormentaal met verwijzingen naar de Stuttgarter Schule. De gebouwen doen heden dienst als kantoren voor de Van Brederokazerne. Het interieur van de legeringsgebouwen is gemoderniseerd en de ramen zijn vernieuwd.

Omschrijving

De legeringsgebouwen hebben een langgerekte rechthoekige plattegrond en tellen één bouwlaag onder een zadeldak, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Boven de voorgevel in het midden van het dakschild een langgerekte dakkapel met tien vensters, die ongeveer de helft van de breedte van het dak beslaat. Boven de achtergevel een viertal dakkapellen, waarvan de middelste twee breed, met vier driedelige stolpramen. De twee buitenste dakkapellen zijn smaller met twee stolpramen. De gevels van de legeringsgebouwen zijn opgetrokken in baksteen. In deze gevels waren oorspronkelijk getoogde vensters, voorzien van stolpramen met kleine roedenverdeling aangebracht, later vervangen door recht gesloten stolpramen met kleine roedenverdeling, onder de originele bogen. De legeringsgebouwen hebben symmetrische gevels. In de voorgevels langs het rechthoekige plein in het midden de ingangspartij, die wordt gevormd door een dubbele openslaande deur met raampjes, gelegen in een ondiep portaal, dat aan de bovenzijde wordt afgesloten door een segmentboog. Aan weerszijden hiervan achtereenvolgens twee smalle, twee vensters tellende traveen en twee bredere, drie vensters omvattende traveen.

De achtergevels van de legeringsgebouwen hebben eveneens een symmetrische opbouw. In het midden, tegenover de ingang, is de gevel hoger opgetrokken en heeft twee hoog geplaatste stolpvensters. Aan weerszijden hiervan negen getoogde vensters. De oostelijke en westelijke kopgevels van de legeringsgebouwen hebben op de begane grond een tweetal getoogde vensters, op de zolderverdieping een nooduitgang met stalen trap. Hier naast een laag getoogd venster met stolpraam. Het inwendige van de legeringsgebouwen is later ingrijpend gemoderniseerd.

Waardering

De legeringsgebouwen voor de SS-officieren, behorend bij het complex van het voormalige conctentratiekamp Vught zijn van algemeen belang. De legeringsgebouwen bezitten cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een historische ontwikkeling: als onderdeel van een tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter gebouwd concentratiekampcomplex zijn de gebouwen van een bijzonder historisch belang. Voorts zijn de legeringsgebouwen van belang als illustratie van een typologische ontwikkeling. De legeringsgebouwen bezitten ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat historisch van (inter-)nationaal belang is. De legeringsgebouwen zijn tot slot van belang vanwege functionele en typologische zeldzaamheid.

Tags: verdedigingswerken,bijgebouwen,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kamp Vught: twee legeringsgebouwen
location_on Monumenten Kaart rond Vught

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt