Neogotische grafmonument voor simon in Tilburg
Omschrijving van Neogotische grafmonument voor simon
Inleiding.
Het Neogotische GRAFMONUMENT voor Simon L. de Beer en zijn echtgenote A. Wouters behoort tot de oudste nog bestaande monumenten op de katholieke begraafplaats aan de Bredaseweg. Het werd omstreeks 1858 vervaardigd in het atelier van L. Petit.
Omschrijving.
Grafmonument bestaande uit een tombe met sokkel waarop een gebeeldhouwde figuur. Het grafmonument bestaat uit een op een breed basement geplaatste, enigszins oplopende hardstenen zerk met geprofileerde plint. Op de zerk twee witmarmeren dekplaten waarvan de inscriptie nagenoeg onleesbaar is: 'Aan onze dierbare ouders...'. Het opschrift betreft de hier begraven Simon L. de Beer, overleden 23 januari 1858 en A. Wouters, overleden 25 april 184?. Aan het hoofdeinde van de zerk een geprofileerde sokkel met neogotische elementen. Op de hoeken van de sokkel witmarmeren kleine zuilen met bladkapitelen en geprofileerde bases. Op de zuilen rust een in hardsteen uitgevoerde geprofileerde ojiefboog, bekroond door een witmarmeren kruisbloem. Op de spitsboogvormige spaarvelden tussen de zuilen witmarmeren platen. Op de plaat aan de voorzijde het opschrift 'Ik trek U uit / een vreemde / verblijfplaats / om U ene / vaste woning / te geven / gij waart / vreemdelingen / op aarde / in den hemel / zult gij / inwoners zijn / St. Aug. in ps. 148'. Op deze sokkel een rechthoekig basement waarop een witmarmeren beeld, voorstellende een vrouwenfiguur met rechts van haar een kruis dat zij met de rechterhand omvat. In haar hand een kroon. Haar linkerhand rust op een geopend boek dat staat op een kleine, geprofileerde sokkel links van haar. Op het boek het opschrift 'V 360 (?) / (over de twee bladzijden:) Handelingen der Apostelen / (op de linkerpagina:) Door vele / verdruk / kingen / moeten / (op de rechter pagina:) wij in / gaan in / het Rijk / Gods'. Rechtsonder op de zerk de signatuur 'L. Petit'.
Waardering.
Het monument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de katholieke grafcultuur. Het is van belang vanwege de typologie en uniciteit van de voorstelling. Het is bovendien van belang als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is als de eerste katholieke begraafplaats van Tilburg.
Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- graf begraafplaats Bredaseweg 45, Tilburg
- graf begraafplaats Bredaseweg 45, Tilburg
- graf begraafplaats Bredaseweg 45, Tilburg
- graf begraafplaats Bredaseweg 45, Tilburg
- Neogotische grafmonument voor simon Bredaseweg 45, Tilburg
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Tilburg (Noord Brabant)