Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Begraafplaats Elisabethstraat: graftombe van familie Van Meeuwen in Vught

Begraafplaats Elisabethstraat
St.-Elisabethstraat 68
5261 VN, Vught (Gemeente Vught)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1853
Publicatie: 20020425
Rijksmonument ID: 525846

Omschrijving van Begraafplaats Elisabethstraat: graftombe van familie Van Meeuwen

Inleiding

De GRAFTOMBE van de familie Van Meeuwen is gelegen in het midden van het onder complexonderdeel 3 omschreven kavel van de Rooms-Katholieke afdeling binnen de Algemene Begraafplaats. De graftombe markeert de graven van J.M. Eduard van Meeuwen (1802 - 1873) en diens echtgenote Cornelia Theresia Hanssen (1806 - 1852). De uit 1853 daterende graftombe toont een classicistische detaillering.

Omschrijving

De hardstenen graftombe heeft een rechthoekige grondslag. Het grafmonument is opgebouwd uit een lage basis, een iets hogere sokkel met door klimopbegroeiing onleesbaar geworden inscripties, en de eigenlijke tombe. Deze wordt aan de bovenzijde afgedekt door twee elkaar kruisende zadeldakjes, waarboven een bekroning in de vorm van een bol met een kruis. Boven de zijden van de tombe frontons met symbolische voorstellingen in laagreliëf. Boven deze frontons palmetvormige akroterien. Op de sokkel zijn op de lange zijden in reliëf vier kronen afgebeeld. Op de lange zijden van de tombe vinden we in het midden het wapen van de familie Van Meeuwen: dit toont drie meeuwen en drie vijfbladige rozen. Aan weerszijden hiervan cartouches met daarin de grafschriften van J.M. Eduard van Meeuwen en diens echtgenote Cornelia Theresia Hanssen. De reliëfs en grafschriften van beide lange zijden zijn identiek. Op de korte zijden van de tombe zijn urnen met rouwsluiers afgebeeld. Ook in de frontons zijn symbolische voorstellingen te vinden: boven de lange zijden van de tombe een liggend kruis met een palmtak en een krans. Boven de noordelijke korte zijde is een gevleugelde zandloper weergegeven, boven de zuidelijke zijde twee gekruiste fakkels.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, als voorbeeld van de laat 19de-eeuwse grafcultuur. Het bezit kunsthistorische waarde door het bijzondere materiaalgebruik en ornamentiek en door hoogwaardige esthetische kwaliteiten. Het object bezit ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. Tot slot is het object van belang vanwege gaafheid.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Begraafplaats Elisabethstraat: graftomb…
location_on Monumenten Kaart rond Vught

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!