Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

't Mieneke: schuur in Vught

't Mieneke
Bleijendijk 5
5261 NL, Vught (Gemeente Vught)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1928
Architect: C. Knuttel
Publicatie: 20030826
Rijksmonument ID: 525838
Type: Boerderij

Omschrijving van 't Mieneke: schuur

Inleiding

De SCHUUR behorend bij boerderij "'t Mieneke" is gelegen aan de achterzijde van het erf van het boerderijcomplex. Dit complex maakt onderdeel uit van het landgoed Bleijendijk, gelegen ten zuidoosten van de kern van Vught. De schuur, die Traditionalistische stijlelementen vertoont, is ontworpen door de architect C. Knuttel. De schuur heeft aan de noordzijde een eenlaags aanbouw onder zadeldak en aan de westzijde een deels open opslagruimte van golfplaten. Beide vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

De hoge schuur heeft een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een laag overstekend, met riet gedekt wolfdak, waarin uleborden zijn aangebracht. Boven de westgevel is een halfrond venster in het dak aangebracht. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, met vlechtingen in de kopgevels. De korte noordgevel heeft een hoge houten schuifdeur met een ijzeren rolwerk. Links hiervan een eenlaags aanbouw onder zadeldak met pannen. Rechts van de schuifdeur een zesruits raam met ijzeren kozijn. Boven de schuurdeur een hooizolderluik, geflankeerd door twee zesruits vensters met ijzeren kozijn en afzaat. Een identieke indeling met schuifdeur, met ijzeren kozijn en afzaat. Een identieke indeling met schuifdeur, hooizolderluik en vensters vinden we in de zuidgevel. De naar de boerderij toegekeerde westgevel heeft in het midden een hoge houten schuurdeur, met ter linkerzijde hiervan vier, ter rechterzijde drie zesruits vensters met ijzeren kozijn en afzaat. Geheel rechts in de westelijke gevel een kleine houten deur. De noordgevel heeft geen vensters.

De schuur is driebeukig, heeft een eikenhouten gebint en hooizolder.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het is een voorbeeld van een voor die tijd modern boerderijcomplex. Het object heeft architectuurhistorische waarde als onderdeel van een zeer verzorgd gedetailleerd boerderijcomplex in traditionalistische stijl. Het object heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het landgoed Bleijendijk. Het object is van belang vanwege de gaafheid. Het object is van belang vanwege typologische zeldaamheid.

Tags: agrarische gebouwen,schuur(m),boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar 't Mieneke: schuur
location_on Monumenten Kaart rond Vught

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt