Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Slangtoren met garage in Waalwijk

Complex Raadhuisplein/Grotestraat
Raadhuisplein 2
5141 KG, Waalwijk (Gemeente Waalwijk)
Noord Brabant
Publicatie: 20020510
Rijksmonument ID: 525795
Type: Gebouw

Omschrijving van Slangtoren met garage

Inleiding

BRANDSLANGTOREN met GARAGE, schuin achter het raadhuis gelegen, bij de dienstwoning Raadhuisplein 3. Gebouwd voor de brandweer als oefentoren en droogruimte voo de brandslangen.

Omschrijving

Vierkante, vierlaagse bakstenen toren, bekroond door een opstaande rand met bakstenen kantelen. De kantelen zijn aan de bovenzijde afgewerkt met een natuurstenen lijst. De voorkant heeft vanaf de verdieping poorten en een smalle metalen trap. De gevel op de begane grond is blind.

Aan de linkerkant bevindt zich een smalle éénlaags aanbouw onder plat dak. Daarin zijn twee getoogde poorten geplaatst met smeedijzeren beslag. In de poorten zijn kleine vierkante raampjes met forse ijzeren roosters ervoor aangebracht. In de zijgevel bevinden zich enkele openingen, eveneens voorzien van roosters.

Waardering

De slangentoren met garage is van algemeen belang. De slangentoren met garage is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van het brandweergebouw. Het object heeft ensemblewaarde als een essentieel onderdeel van het geheel.

Tags: openbare gebouwen,brandslangtoren,overheidsgebouw,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Slangtoren met garage
location_on Monumenten Kaart rond Waalwijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt