Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Poortgebouw van het klooster Mariënkroon in traditionalistische stijl in Nieuwkuijk

Abdijlaan 6
5253 VP, Nieuwkuijk (Gemeente Heusden)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1934
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 525774
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Poortgebouw van het klooster Mariënkroon in traditionalistische stijl

Inleiding.

POORTGEBOUW, gebouwd in 1934 in Traditionalistische stijl. Het gebouw ligt aan het einde van de Abdijlaan en markeert de toegang tot het kloostercomplex. In het verlengde van de poort staat het hoofdgebouw van het klooster.

Omschrijving.

Bakstenen gebouw met een gepleisterde plint. Het is een tweelaags blokvormige bouwmassa onder een zadeldak met aan beide zijden een nlaags aanbouw onder lessenaarsdak. De daken zijn gedekt met verbeterde Hollandse pannen. In het midden is een brede doorgang gemaakt met aan beide zijden in de gevel een rondboog, af te sluiten met rechthoekige houten poorten. Aan de voorzijde heeft de doorgang een natuurstenen omlijsting. Daarboven is in metalen letters de naam van het klooster "MARIENKROON" weergegeven. In een nis in de topgevel is een beeld geplaatst. De topgevel is afgewerkt met een boogfries. Aan weerszijden van de doorgang is een klein rond raampje aangebracht. De achtergevel van het poortgebouw, aan de kloosterkant, is soberder uitgevoerd. In de topgevel bevinden zich drie vierruitsramen. In de éénlaagse gedeeltes zijn rechthoekige poorten aangebracht.

Waardering.

Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Het heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is.

Tags: kerkelijke gebouwen,klooster, kloosteronderdl,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Poortgebouw van het klooster Mariënkroo…
location_on Monumenten Kaart rond Nieuwkuijk

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!