Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kerkhof in Veghel

St. Lambertuskerk
5460 AA, Veghel (Gemeente Veghel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1906
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 525752

Omschrijving van Kerkhof

Inleiding.

Zesde GRAFMONUMENT, links aan de hoofdas, op één na laatste voor de dwarsas. Het graf is in 1906 opgericht voor H. van de Bergh en is uitgevoerd in een Neoclassicistische stijl.

Omschrijving.

Rechthoekige tombe met licht geknikt deksel. Erachter een grote taps toelopende opstand met beeld. Het geheel is ommuurd met een lage natuurstenen rand, aan de voorzijde zijn hoekpijlers met vaasvormig bekroningen geplaatst. De opstand heeft op de hoeken omgekeerde toortsen. Binnen de omgrenzing is de grond betegeld. In de opstand, tussen de toortsen zijn plaquettes met inscripties aangebracht. Aan de voorkant: "DEN HEER/ HUBERT VAN DE BERGH/ GEBOREN TE VEGHEL/ 25 JUNI 1854/ OVERLEDEN ALDAAR/ 3 APRIL 1906" en aan de rechterzijkant: "DEN HEER/ JOSEPHUS/ VAN DE BERGH/ GEBOREN/ TE VEGHEL/ 13 NOV. 1857/ OVERLEDEN/ ALDAAR/ 25 JUNI 1926". Op het deksel van de kist zijn een kruis en inscripties aangebracht. Links van het kruis staat: "MEJUFFROUW/ MARIA/ VAN DE BERGH/ GEBOREN/ TE VEGHEL/ 1 SEPT. 1842/ OVERLEDEN/ ALDAAR/ 24 OCT. 1911" en rechts van het kruis: "MEJUFFROUW BETSY VAN DE BERGH/ GEBOREN/ TE VEGHEL/ 20 APRIEL 1846/ OVERLEDEN/ ALDAAR/ 14 APRIL 1911". Bekroond door een tegen het kruis leunende treurende vrouwenfiguur in kunststeen. De voet van het beeld is aan de voorzijde gesigneerd "N. Glaudemans en Zn."

Waardering.

Het graf is van algemeen belang, het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de manifestatie van de katholieke graf- en devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens materiaalgebruik, ornamentiek en vormgeving. Het graf is van belang wegens de ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kerkhof
location_on Monumenten Kaart rond Veghel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt