Complex Suiker Unie in Dinteloord
Omschrijving van Complex Suiker Unie
Inleiding.
De voormalige DIREKTEURSWONING is in 1909 gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl en heeft een aanbouw aan de achterzijde uit 1920 in Chaletstijl. Zij is tegen de dijk aangebouwd en intern verbonden met het kantoorgebouw. Sinds 1992 is zij in gebruik als kantoor. De rooilijn verspringt ten opzichte van het kantoorgebouw. Aan de achterzijde van de woning is een tuin aangelegd met vijver. Voor de gevel staan enkele leidlinden.
Omschrijving.
De tweelaags direkteurswoning op samengestelde plattegrond is opgetrokken uit baksteen en is gelegen onder samengesteld, afgeplat schilddak, gedekt met eterniet-leien in kruisdekking. Het heeft een souterrain dat aan de tuinzijde ter hoogte van het maaiveld uitkomt. De vleugel die aan het kantoorgebouw grenst is vermoedelijk later gebouwd en heeft een iets afwijkende achitectuur, met een meerhoekig risaliet in de voorgevel. Dit gevelgedeelte heeft op beide verdiepingen rechtgesloten vensters met op de begane grond nog de oorspronkelijke schuiframen met roedenverdeling. De andere gevels zijn voorzien van hardstenen speklagen en lichtgetoogde vensters met blinde segmenttrommels. In de houten sponningen zijn in later tijd ijzeren ramen geplaatst. De voorgevel heeft een risalerendeschoorsteen. In de dakschilden zijn dakkapellen aangebracht. De voordeur is in de risaliet van de zijgevel geplaatst. Aan de straatzijde staat een smeedijzeren sierhek, waarbinnen enkele leilinden staan. De uitbouw uit 1920 aan de achterzijde bestaat uit twee bouwlagen onder zadeldak, gedekt met keramische leien in Maasdekking. Hij heeft een houten balkon met dito balustrade en een rondboogvormig houten beschot in de topgevel. Het interieur omvat op de begane grond een vergaderkamer met parketvloer, houten cassetten-lambriseringen tegen de muren, een schouw met keramische tegels en een stucplafond. De aanpalende kamer in de voormalige direkteurswoning heeft een schouw in Art Dcostijl. Rond 1990 is in deze ruimte het interieur geplaats van de voormalige directiekamer van de suikerfabriek te Sas van Gent, bestaande uit een parketvloer, houten lambrisering en dito wandkast alsmede een achttal glas-in-lood bovenlichten met de portretten van de bestuursleden van de coperatie te Sas van Gent. De bibliotheek in de aanbouw aan de achterzijde kent een houten lambrisering en geprofileerde houten vensteromlijstingen. In de gang staan enkele gedenkstenen die afkomstig zijn uit de suikerfabriek te Sas van Gent.
Waardering.
De voormalige direkteurswoning is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als illustratieve vertegenwoordiger van de geschiedenis van de Nederlandse suikerindustrie die een belangrijkste concentratie kende in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant (`de Suikerhoek¤) en als voorbeeld van het type moderniserende suikerfabriek. Zij heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl en Chaletstijl en vanwege de rijke inrichting van de vergaderkamer. Zij heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. De direkteurswoning is betrekkelijk gaaf behouden en zeldzaam als direkteurswoning bij een suikerfabriek.
Tags: gebouwen, woonhuizen,dienstwoning,woningen en woningbcomplx
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Complex Suiker Unie Noordzeedijk 113, Dinteloord
- Complex Suiker Unie Noordzeedijk 113, Dinteloord
- Complex Suiker Unie Noordzeedijk 113, Dinteloord
- Complex Suiker Unie Noordzeedijk 113, Dinteloord
- Dwarshuis onder met pannen belegd wolfdak Kwartiersedijk 21, Fijnaart
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Dinteloord (Noord Brabant)