Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Boerderij in Etten Leur

Hoge Donk 40
4879 NB, Etten Leur (Gemeente Etten Leur)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1850-1875
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 525729
Type: Boerderij

Omschrijving van boerderij

Inleiding.

Het BAKHUIS is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw en bevindt zich tegenover de boerderij bij de ingang van het erf.

Omschrijving.

Het eenlaagse gebouwtje heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit handvorm baksteen met rechte muurankers. Op het zadeldak liggen rode Oudhollandse dakpannen. De korte voorgevel die naar de Hoge Donk is gekeerd bevat de toegangsdeur. In de topgevel is een klein halfrond venster geplaatst. De topgevel is afgewerkt met vlechtingen en heeft een getrapte tuit als bekroning. Ook de achtergevel is op deze wijze afgewerkt. Midden op het dak bevindt zich een vierkante baksteen schoorsteen. In de rechterzijgevel is een schuifvenster met gedeeld bovenlicht gezet. Hierbij staat op de hoek een ijzeren waterpomp, vermoedelijk uit de jaren dertig. Rechts is rond 1980 een vierkante, nu dichtgezette raamopening gemaakt. De overige gevels zijn blind.

Waardering.

Het bakhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, met name de opbloei van de landbouw in Midden-Brabant in de late negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarde, gezien de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het is van belang vanwege een steeds groter wordende typologische zeldzaamheid.

Tags: agrarische gebouwen,bakhuis,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar boerderij
location_on Monumenten Kaart rond Etten Leur

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt