Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Abdij van Berne: oudste kloostergebouw in Heeswijk Dinther

Abdij van Berne
Abdijstraat 49
5473 AD, Heeswijk Dinther (Gemeente Bernheze)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1857-1858
Publicatie: 20020415
Rijksmonument ID: 525728
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Abdij van Berne: oudste kloostergebouw

Inleiding

KLOOSTERGEBOUW, in 1857-1858 als oudste kloostergebouw opgetrokken onder abt G. Neefs in neoclassicistische vormen met aan de noordzijde een KAPITTELZAAL/ HUISKAPEL, opgetrokken in neogothische vormen. Het gebouw bevindt zich tussen het kloostergebouw uit 1867-1870 en de abdijkerk uit 1881 en 1927.

Omschrijving

Oorspronkelijk vrijstaande kloostervleugel van een herenhuistypologie, bestaande uit twee bouwlagen onder van Maasgedekte leien voorziene samengestelde daken. Symmetrisch van opzet; voorgevel van zeven traveeën. Gevels opgetrokken in een handvorm baksteen, gemetseld in kruisverband. Op elke hoek van de voorgevel en in het iets risalerende middengedeelte, dat met een fronton met kroonlijst bekroond wordt, bevindt zich een baksteenpilaster met lege rondboogvormige beeldnis. Deur en vensters zijn recht gesloten en bekroond met een hanenkam. Alle vensters en ook de beeldnissen hebben hardstenen onderdorpels, de vensters op de begane grond hebben achtruits ramen, die op de verdieping zesruits ramen. Alle ramen hebben een opvallend brede middenstijl. Dubbele opgeklampte deur met ijzeren beslag en een gedeeld bovenlicht. Fraai gedetailleerd deurkalf. Aan de achtervleugels wordt de lichttoegang verzorgd door grote, met een segmentboog getoogde vensters met een roedenverdeling. In het fronton is een zonnewijzer geplaatst. Op de nok van het dak is een opengewerkt angelustorentje met een vierkante grondslag aangebracht. In torentje boven de kapittelzaal klok van A. Petit, 1755, diam. 29 cm.

Boven de ingang is een hardstenen gedenksteen aangebracht waarin de stichting van dit deel onder Johannes Zwijssen wordt herdacht. Inwendig is het vloerniveau iets lager dan dat van de vleugel uit 1867. De vloeren van de brede gang zijn betegeld en de plafonds hebben eenvoudig stuclijstwerk. Aan de noordzijde, entree op de begane grond, bevindt zich de kapittelzaal of huiskapel. Het betreft hier een kleine kapel op rechthoekige grondslag met een sobere detaillering. De kapel heeft drie traveeën en is gedekt met polychrome kruisribgewelven met gedrukte bogen op halfronde kraagstenen. Ook zijn er muraalbogen gebruikt. Sobere lichtbeuk met per travee aan elke zijde een spitsboogvenster. De kapel heeft een houten vloer en een manshoge houten lambrisering met banken. Aan de rechte sluitingswand aan de noordelijke zijde is een groot doek van de schilder Pieter Thijssen uit circa 1675 bevestigd. Boven het gewelf van de kapittelzaal bevindt zich een kleine, lage vergaderruimte die via een trapje op de verdieping toegankelijk is. De abdijkerk is zowel via de begane grond als via de verdieping vanuit het kloostergebouw te bereiken. Via de verdieping kan men zo de galerij en de tribune van de kerk bereiken.

Waardering

Het abdijcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de explosieve groei van het katholieke kloosterleven na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853 en als onderdeel van de abdij. Het abdijcomplex heeft architectuurhistorisch belang vanwege de neoclassicistische en neogotische bouwstijl en vanwege de hoge architectonische kwaliteit. Tevens heeft het in samenhang met de andere complexonderdelen architectuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van het zoeken naar een typologie voor het kloostergebouw in het algemeen. Met name de overgang van dit meer herenhuisachtige kloostergebouw naar de meer gebruikelijke kloostertypologie is van belang. Het heeft ensemblewaarden met de overige complexonderdelen. Het is van belang vanwege de herkenbare uitstraling en vanwege de typologische en functionele zeldzaamheid. Het heeft situationele waarde vanwege de ligging in het park.

Tags: kerkelijke gebouwen,klooster,klooster, kloosteronderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Abdij van Berne: oudste kloostergebouw
location_on Monumenten Kaart rond Heeswijk Dinther

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt