Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Tuinmanswoning (bij Kortonjo) in Eindhoven

Aalsterweg 239
5644 RB, Eindhoven (Gemeente Eindhoven)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1907
Architect: G. Geenen
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 525722
Type: Woonhuis

Omschrijving van Tuinmanswoning (bij Kortonjo)

Inleiding

TUINMANSWONING, gebouwd in 1907 door architect G. Geenen. Het geheel dat in opdracht van de notaris Fens tot stand kwam heeft kenmerken van de Chaletstijl en enkele elementen van Art Nouveau.

Omschrijving

Eenlaags tuinmanswoning op een rechthoekige plattegrond onder wolfdak. Tegen de rechterzijgevel is een uitbouw geplaatst. Het dak is gedekt met kruispannen en heeft een overstek en windveer, bekroond door een klaver drie. Het pand is uitgevoerd in baksteen met speklagen in witte strengperssteen. De voorgevel is drie traveeen breed, rechts van de paneeldeur bevinden zich vierruitsramen waarvan de bovenlichten van een roedenverdeling, gevuld met kathedraalglas zijn voorzien. In het interieur is de oorspronkelijke indeling op de begane grond gehandhaafd. Ook zijn hier nog paneeldeuren aanwezig.

Waardering

De tuinmanswoning is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van buitenplaatsen aan de uitvalswegen van de industriesteden. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarden als regionale variant op de Art Nouveau en vanwege de detaillering, het is van bijzonder belang in het oeuvre van de regionaal belangrijke architect Geenen. Het complex heeft ensemblewaarden wegens de samenhang van de bebouwing met de landschappelijke tuin. Het is van belang wegens architectonische gaafheid van ex- en interieur. Het complex is van belang wegens architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,tuinmanswoning(k),dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Tuinmanswoning (bij Kortonjo)
location_on Monumenten Kaart rond Eindhoven

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!