Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kerkhofkapel, centraal gelegen op het kerkhof in Kaatsheuvel

Erasstraat 6
5171 VH, Kaatsheuvel (Gemeente Loon Op Zand)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1906
Architect: C. van Hoof
Publicatie: 20020624
Rijksmonument ID: 525703
Type: Kerk

Omschrijving van Kerkhofkapel, centraal gelegen op het kerkhof

Inleiding

De neoromaanse KERHOFKAPEL is centraal gelegen op het kerkhof, dat zich ten zuiden van de kerk bevindt. Zij is ontworpen door de architect C. van Hoof en in 1906 gebouwd.

Omschrijving

De kerkhofkapel bestaat uit een eenvoudig eenlaags bouwwerk op rechthoekig grondplan onder zadeldak en is opgetrokken uit ma- chinale baksteen met enige hardstenen sierdelen. Een bakstenen trap, die voor de voorgevel is gelegen, leidt naar de verhoogde binnenruimte, die zich achter de gevelbrede toegang onder rondboog bevindt. In beide zijgevels zijn twee vensters aangebracht. In de buitengevel zijn enkele grafstenen aangebracht, waaronder een het het opschrift: "Hermanus Eras (1863 - 27 april 1917)/ pastoor te Berkdijk 27 april 1906". De wanden van het interieur zijn wit gepleisterd. In de kapel bevindt zich een Calvariegroep met de tekst "Ik zal u hoop en toekomst geven".

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft architectuur-historische aarde als goed voorbeeld van een eenvoudige neoromaanse kerkhofkapel. Het object is gaaf bewaard gebleven. Het heeft ensemblewaarde vanwege de functionele, bouwkundige en architectonische samenhang met de andere complexonderdelen.

Tags: kerkelijke gebouwen,rouwkapel(f),kapel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kerkhofkapel, centraal gelegen op het k…
location_on Monumenten Kaart rond Kaatsheuvel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!