Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Graftombe van A.C.J. van Boeckel van Rumpt en G.M.J. Hubar in Liempde

Dorpsstraat 36
5298 CB, Liempde (Gemeente Boxtel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1909
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 525687

Omschrijving van Graftombe van A.C.J. van Boeckel van Rumpt en G.M.J. Hubar

Inleiding.

Op de begraafplaats ten oosten van de kerk bevindt zich een georinteerde GRAFTOMBE van A.C.J. van Boeckel van Rumpt, heer van het landgoed Velder, en G.M.J. Hubar. De in 1909 vervaardigde tombe vertoont invloeden van deNeo-Renaissance.

Omschrijving.

De graftombe beslaat een rechthoekige plattegrond. Op een plint, bestaande uit geprofileerde rode verblendsteen en hardsteen (voor de hoekblokken), verheft zich een hardstenen samengesteld tweedelig basement met daarop de sarcofaag. De enigszins aflopende sarcofaag, met concave hoekribben, heeft ter halver hoogte een omlopende geprofileerde lijst, aan iedere zijde doorbroken door aanzetstukken voor decoratieve witmarmeren pseudo-draagringen. De draagringen zijn opgenomen in een aan iedere zijde projecterend, frontonachtig driehoekig gebeeldhouwd volume, via acroterin met elkaar verbonden en met binnen het driehoekige veld een voorstelling met twee gekruiste palmtakken onder een kruisnimbus. De palmtakken symboliseren de Overwinning, in de zin van gelukkige voleinding van het leven. Afdekplaat met teksten en twee wapens in licht relif waarop witmarmeren kruis met epitaaf 'ave spes unica' en ondersteunend blok.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke grafcultuur en de sociale ontwikkeling. Verder is het object van belang in relatie tot de geschiedenis van het dorp en het beschermde landgoed Velder. Het object heeft ensemblewaarden als onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble, bestaande uit de begraafplaats met monumentaal toegangshek, de kerk, het belendende St. Albertusklooster en de nabijgelegen pastorie (rijksmonument). Het object is verder van belang wegens de gaafheid.

Tags: losse objecten, ed.,graftombe,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Graftombe van A.C.J. van Boeckel van Ru…
location_on Monumenten Kaart rond Liempde

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!