Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grafmonument van de familie Verhoeven in Boxtel

star star star star (1)
Baroniestraat 24
5281 JD, Boxtel (Gemeente Boxtel)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1946
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 525684

Omschrijving van Grafmonument van de familie Verhoeven

Inleiding.

Op de begraafplaats staat in het verlengde van het noordtransept van de kerk een tweetal GRAFMONUMENTEN van de familie Verhoeven, mogelijk in 1946 gebeeldhouwd. Het beeldhouwwerk vertoont elementen van de op de archasche en soms barokke vormentaal teruggrijpende kerkelijke beeldhouwkunst van rond de Tweede Wereldoorlog.

Omschrijving.

Het tufstenen graf bestaat uit twee aan een noord-zuid lopend middenpad spiegelsymmetrisch ten opzichte van elkaar gelegen, oplopende graftomben. Aan de lage voet zijn in een halronde opening en op een voetstuk twee naar elkaar gerichte dodenwachters geplaatst. In het oostelijke graf een rozenkrans biddend begijntje en in het westelijke graf een dito monnik. Op de afdekplaten zwartmarmeren plaquettes met de namen en de geboorte- en sterfdata van de overledenen.

Waardering.

Het tweetal grafmonumenten is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke grafcultuur en van een sociale ontwikkeling. Verder als bijzonder voorbeeld en uitwerking van een graftype op grond van de uniciteit van de voorstelling. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege het representatieve karakter voor de rooms-katholieke kerkelijke beeldhouwkunst van rond de Tweede Wereldoorlog en de esthetische kwaliteiten van het ontwerp. Het op de begraafplaats gelegen object heeft tesamen met de kerk, pastorie, overige (graf-)sculpturen en het St. Ursulaklooster ensemblewaarden als onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble aan de Baroniestraat. Dit ensemble vormt een belangwekkend onderdeel van de Boxtelse stationswijk, die rond 1900 uitgroeide tot een afzonderlijke parochie. Het object is van belang wegens de gaafheid en de relatieve zeldzaamheid van de in tufsteen uitgevoerde voorstelling.

Tags: losse objecten, ed.,grafmonument,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grafmonument van de familie Verhoeven
location_on Monumenten Kaart rond Boxtel

Recensies (1)
    Grafmonument van de familie Verhoeven
    Baroniestraat 24, Boxtel, Noord Brabant, NL
  • star star star star
    3
    Deze graven zijn van onder andere van mijn opa (Franciscus Hendrikus Verhoeven, Boxtel 27/3/1890 - Utrecht 4/7/1968), 'bekend' van Melkfabriek de Hoop.