Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Bakhuis in Sprundel

Ettenseweg 40
4714 TA, Sprundel (Gemeente Rucphen)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1875-1900
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 525652
Type: Boerderij

Omschrijving van Bakhuis

Inleiding.

Het BAKHUIS is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. Rond 1960-1970 zijn er enkele ramen extra ingezet. Dit bakhuis bevindt zich haaks achter de langgevelboerderij, ter rechterzijde.

Omschrijving.

Het eenlaagse gebouwtje heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit handvorm baksteen met rechte muurankers. Op het zadeldak van het huisje liggen zwarte muldenpannen, het aangebouwde vierkante ovengedeelte heeft een zadeldak met rode muldenpannen. De deur en een klein venster zijn in de lange linkerzijgevel geplaatst. De korte gevel die naar de boerderij isgekeerd is blind en bevat de ovenaanbouw. Ook de rechterzijgevel is blind. De achtergevel bezit twee lage deurtjes en een breed tweelichtsvenster. In de topgevel bevindt zich een vierkante muuropening. Het inwendige bevatonderdelen die herinneren aan het doel van het bakhuis, zoals een schouw met geprofileerde houten lijst.

Waardering.

Het bakhuis is van algemeen belang. Het gebouwtje heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, met name de stichting van keuterijen in Noord-Brabant. Het heeft ensemblewaarde, gezien de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorziening, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van ex- en interieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Als geheel is het van belang vanwege de typologische zeldzaamheid van een dergelijk klein complex.

Tags: agrarische gebouwen,bakhuis,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Bakhuis
location_on Monumenten Kaart rond Sprundel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt