Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Maria Boodschap: schansmuur in Goirle

Pastorie/schansmuur Maria Boodschap
Tilburgseweg 136
5051 AK, Goirle (Gemeente Goirle)
Noord Brabant
Publicatie: 20021125
Rijksmonument ID: 525648
Type: Kerk

Omschrijving van Maria Boodschap: schansmuur

Inleiding

Het erf van kerk en pastorie wordt aan de straatkant afgescheiden door een SCHANSMUUR. Westelijk van het kerkplein aan de van Malenstraat loopt de schansmuur door voor de recente nieuwbouw woningen tot aan de Langboomstraat. Dit gedeelte van de schansmuur behoort niet tot de bescherming.

Omschrijving

De schansmuur bestaat uit een laag muurtje met ezelsrug met hoekpilasters bij ingangen van kerk en pastorie. Het opgaande werk van de schansmuur komt overeen met dat van de kerk en pastorie. Het bestaat uit miskleurige rode handgevormde baksteen, gemetseld in wild verband. De baksteen, met een formaat van 5,3 x 9,7 x 23,5 cm, komt van de steenfabriek Udenhout.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de esthetische en liturgische ontwikkeling van het katholicisme in het Interbellum. De kerk is van belang vanwege de typologische ontwikkeling van de volkskerk. Het geheel heeft architectuurhistorisch belang binnen de ontwikkeling van de architectuuropvattingen van de Delftse School. Het complex neemt een vooraanstaande plaats in het oeuvre van de architect C.H. de Bever in. Het is van belang wegend de typologische zeldzaamheid en is gaaf bewaard gebleven.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerkelijke dienstwoning,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Maria Boodschap: schansmuur
location_on Monumenten Kaart rond Goirle

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!