Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Peel Raamstelling: kazemat in Deurne

Peel Raamstelling
Hoge Brug Ongenummerd E.A.
5750 AA, Deurne (Gemeente Deurne)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1939-1940
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 525627

Omschrijving van Peel Raamstelling: kazemat

Inleiding

Ten noorden van de kruising van het Kanaal van Deurne met de Lage Brugweg staat, langs het Kanaal van Deurne, de S (3a) flankerend KAZEMAT daterende uit 1939-1940. De kazemat staat direct ten noorden van de 6-Veld-kazemat (3) en maakte deel uit van de hoofdweerstandslinie.

Omschrijving

De kazemat staat direct aan de westelijke zijde van het kanaal, en kan door de schietgaten flankerend en frontaal vuur op het kanaal en het directe voorterrein van het kanaal, in het bijzonder de Kanaalstraat, uitbrengen. De kazemat heeft ter hoogte van het middelste schietgat een voltreffer gencasseerd, waardoor het beton deels is weggeslagen en de wapening ter plaatse bloot ligt. Waarschijnlijk betreft het schade, veroorzaakt in 1944.

Waardering

De S-kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuur-historische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is van architectuur- en bouwhistorisch belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van belang is en is van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het geheel heeft een grote belevingswaarde en is als grootschalig militair complex en herinnering aan een belangrijke episode uit de nationale geschiedenis zeldzaam.

Tags: verdedigingswerken,kazemat,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Peel Raamstelling: kazemat
location_on Monumenten Kaart rond Deurne

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt