Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kazemat K 25 in Baarlo

star star star star (1)
Vossenberg Bij 1
5990 AA, Baarlo (Gemeente Peel En Maas)
Limburg
Bouwjaar: 1939-1940
Publicatie: 20021104
Rijksmonument ID: 525478

Omschrijving van Kazemat K 25

Inleiding

Aan de zuidoostelijke (front)zijde van Vossenberg ligt, als onderdeel van de gelijknamige accesverdediging, kazemat K25, ofwel de restanten ervan. Het is het enige restant van een G-kazemat in Limburg.

Omschrijving

De specifieke vorm van de G-kazemat, vierkant met afgeronde hoeken, is in het grondplan nog duidelijk zichtbaar. Naast het overgebleven grondplan liggen er in de directe nabijheid nog grote brokstukken. De gietstalen koepel is in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers verwijderd, gelijk bijna alle andere G-kazematten in Nederland. Hierbij is de kazemat opgeblazen.

Waardering

De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuur-historische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het resterende object is architectuur- en bouwhistorisch van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het resterende object is ook van belang voor de typologische ontwikkeling van diverse verdedigingsobjecten- en structuren inzake de nationale landsverdediging.

Het resterende object heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel: enerzijds als onderdeel van de landsverdediging (het geheel aan stellingen aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog), en anderzijds als belangrijk (structurerend) onderdeel van het Peelgebied dat als militair landschap cultuur-historisch van belang is. De kazemat heeft een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid van het gebied. Deze verweving geeft het complex ook een grote belevingswaarde. Verder moet gewezen worden op de gaafheid van het gehele complex. Daarbij is de gehele stelling als grootschalig militair complex en herinnering aan een grootscheeps uitgevoerde verdedigingsmaatregel in relatie met de Tweede Wereldoorlog in Limburg zeldzaam. Ten slotte gelden de restanten van de kazemat K25 als belangwekkend "lieu de memoire" uit de Tweede Wereldoorlog.

Tags: verdedigingswerken,kazemat,kazemat,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kazemat K 25
location_on Monumenten Kaart rond Baarlo

Recensies (1)
    Kazemat K 25
    Vossenberg Bij 1, Baarlo, Limburg, NL
  • star star star star
    2
    De bewering dat deze restanten de enige in Limburg zijn van een G-kazemat, klopt niet, Bij de Watermolen (Watermeule) te Hout-Blerick ligt ook nog vrij intact het betonnen omhulsel van een G-kazemat. Deze is vrij goed zichtbaar vanaf de weg.
In de buurt