Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

De Porceleyne Fles, fabrieksgebouw dat aan alle zijden is vastgebouwd aan latere toevoegingen in Delft

Rotterdamseweg 196
2628 AR, Delft (Gemeente Delft)
Zuid Holland
Bouwjaar: 1910-1920
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 525286

Omschrijving van De Porceleyne Fles, fabrieksgebouw dat aan alle zijden is vastgebouwd aan latere toevoegingen

Inleiding

De keramiekfabriek De Porceleyne Fles verplaatste haar werkzaamheden in het tweede decennium van de twintigste eeuw naar de Rotterdamseweg. Dit complexonderdeel, een FABRIEKSGEBOUW, dat aan alle zijden is vastgebouwd aan latere toevoegingen behoort tot die eerste bouwperiode. Het gebouw is met name aan de noord-, west- en oostzijde verbouwd. Deze gevels zijn van ondergeschikt belang voor de bescherming. De zuidgevel is gelegen aan de binnentuin. Aan deze gevel is in de jaren 1990 een glazen uitbouw gerealiseerd.

Het bouwwerk is opgetrokken in de bouwstijl van het Traditionalisme.

Omschrijving

Het fabrieksgebouw heeft een L-vormige plattegrond. De stam van de L-vorm bestaat uit een rechthoekig volume met twee bouwlagen onder een met pannen gedekt overstekend zadeldak. Het dak staat haaks op de Rotterdamseweg. De zuidgevel telt vijf traveeën. Voor de eerste travee is een tweelaagse uitbouw met balkon aangebracht. De geheel met bouwkeramiek versierde eerste bouwlaag van deze uitbouw heeft een afgeschuinde hoek, waarin een deur is aangebracht. De rechthoekige bovenbouw is bekroond door een keramische adelaar. De overige vier traveeën zijn door lisenen van elkaar gescheiden. In iedere bouwlaag zijn spaarvelden met gekoppelde rondboogvensters aangebracht.

Waardering

Het fabrieksgebouw van het fabriekscomplex 'De Porceleyne Fles' is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

Het complexonderdeel heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een specifieke bedrijfstak, die van groot belang is geweest voor de ontwikkeling van de voor de regio Delft kenmerkende keramische industrie. Het complexonderdeel heeft architectuurhistorische waarde vanwege de veelvuldig toegepaste, door het bedrijf zelf vervaardigde bouwkeramiek, een bouwmateriaal dat in de eerste decennia van de twintigste eeuw van grote invloed was op de ontwikkeling van de architectuur. Daarnaast heeft het complexonderdeel architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwstijl.

Het complexonderdeel heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met de overige onderdelen van het complex.

Het complexonderdeel is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,fabrieksgebouw,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar De Porceleyne Fles, fabrieksgebouw dat …
location_on Monumenten Kaart rond Delft

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!