Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: muur, tuin, heilig hartbeeld, lourdesgrot, cavalrieberg, grafkelder in Sambeek

Grotestraat 69
5836 AC, Sambeek (Gemeente Boxmeer)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1894-1930
Architect: waarschijnlijk J. Kayser
Publicatie: 20011218
Rijksmonument ID: 525187
Type: Kerk

Omschrijving van Klooster Zusters Monialen Redemptoristinnen: muur, tuin, heilig hartbeeld, lourdesgrot, cavalrieberg, grafkelder

Inleiding

Aan de westelijke zijde van het klooster is een door een hoge bakstenen MUUR onder ezelsrug omgeven TUIN gelegen, met een HEILIG HARTBEELD uit omstreeks 1925, een LOURDESGROT uit omstreeks 1930 en een CALVARIEBERG uit hetzelfde jaar. In de zuidwestelijke hoek een GRAFKELDER uit 1894.

Omschrijving

De bakstenen muur omsluit de tuin aan de noordelijke, westelijke en zuidelijke zijde. De muur is omstreeks drie meter hoog, heeft een ezelsrug en aan de noordelijke zijde bij het voormalige noviciaat een klein rondbogig poortje. Op verschillende plaatsen is de muur begroeid met steenbreekvaren en muurvaren. Belangrijk is de langs de muur lopende, uit de negentiende eeuw daterende rij met snoeilindes en platanen uit 1893. In de muur zijn na de Tweede Wereldoorlog nieuwe kruiswegstaties ingemetseld. Op de door drie vleugels omsloten binnenplaats staat een ongesigneerd zandstenen Heilig hartbeeld op gecementeerde sokkel, met de tekst: "Allerheiligst / H. Hart van Jezus / Ik vertrouw U". De eenvoudige Lourdesgrot is opgetrokken uit ratels en heeft een smeedijzeren hekwerk en een gepolychromeerd, waarschijnlijk cementen Mariabeeld. Voor de grot het cementen, eveneens geploychromeerde beeld van een knielende Bernadette. De calvarieberg bestaat uit een kunststenen groep met kruisbeeld, Maria en Johannes. Het heeft een vernieuwd koperen corpus. De eenvoudige bakstenen grafkelder heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit een enkele treden onder het maaiveld gelegen centrale hal (onder flauw zadeldak, aan de noordelijke zijde toegangelijk via een (anno 1992 rotte en uitgenomen) vleugelpoort met bovenlicht, bestaande uit vier spitsbooglichten. De hardstenen trap leidt naar het interieur, dat een balkenplafond heeft. De wand links en rechts in de hal is bezet met grafstenen. Aan de westelijke en oostelijke zijde heeft de grafkelder een lagere uitbouw onder platdak. De noordelijke gevel is een eenvoudige lisenengevel met tandlijst en segmentbogige blindvensters.

Waardering

De kloostertuin met bijbehorende gebouwen is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de bloei van orden en congregaties in de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de ontwikkeling van het contemplatieve, zelfvoorzienende klooster in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarden vanwege de samenbindende werking die de tuin heeft in relatie tot het gehele complex van klooster, boerderij en tuin. Het is tevens van belang in samenhang met de ontwikkeling van het kerkdorp.

Tags: kerkelijke gebouwen,lourdesgrot,klooster, kloosteronderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Klooster Zusters Monialen Redemptoristi…
location_on Monumenten Kaart rond Sambeek

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!