Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Grafkelder van de familie Herkenrath met elf grafkisten in Monster

star star star star (4)
Westerduinlaan 1
2681 RK, Monster (Gemeente Westland)
Zuid Holland
Bouwjaar: tussen 1844 en 1847
Publicatie: 20020521
Rijksmonument ID: 525142

Omschrijving van Grafkelder van de familie Herkenrath met elf grafkisten

Inleiding

GRAFKELDER met elf GRAFKISTEN in Traditioneel-Ambachtelijk stijl. De grafkelder is tussen 1844 en 1847 gebouwd door de familie Herckenrath op een stuk grond dat in 1837 door de toenmalige burgemeester van Monster, Leon Herckenrath was aangekocht. De grafkelder is tegenwoordig geen kelder in de ware zin van het woord meer, maar een grafhuis gelegen op een heuvel, die is ontstaan door afgraving van de geestgronden in de jaren dertig van de twintigste eeuw. De ingang ligt tegenwoordig ca. 1,5 m. boven het maaiveld en is bereikbaar via een trap. In de grafkelder zijn tien leden van de familie Herckenrath begraven. De laatste bijzetting vond plaats in 1906. Eén graf is onbekend.

Omschrijving

Overwelfde grafkelder met in rood baksteen gemetselde voorgevel met steunberen. Hierin een rondboogvormige deuropeningen, met natuursteenblokken langs de zijden en elipsvormig opgebouwde strekken. De houten rondboogdeur heeft een ingezonken ijzeren beslag. Boven de deur de ijzeren cijfers 1847 en een gemetseld kruis.

Interieur

De vloer is belegd met groene en gele geglazuurde tegels en wanden van witgeglazuurde tegels met rand met bladermotieven. In de achterwand een nis. Gepleisterd booggewelf met ijzeren trekstangen.

In de grafkelder elf houten kisten, waarvan drie kleine kinderkisten. Eén van de kisten is eenvoudig en vlak. De overige kisten met zinken kruisjes danwel noppen rond de rand en ovale houten platen danwel kruisbeelden op het deksel.

Waardering

Grafkelder met grafkisten is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een private grafkelder met grafkisten. De grafkelder is van algemeen belang vanwege de gaafheid van hoofdvorm en het materiaalgebruik van in- en exterieur.

Tags: losse objecten, ed.,grafkelder,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Grafkelder van de familie Herkenrath me…
location_on Monumenten Kaart rond Monster

Recensies (4)
  Grafkelder van de familie Herkenrath met elf grafkisten Grafkelder van de familie Herkenrath met elf grafkisten
  Westerduinlaan 1, Monster, Zuid Holland, NL
 • star star star star
  3
  Ook ik heb het boek gelezen Heel bijzonder verhaal
 • Grafkelder van de familie Herkenrath met elf grafkisten Grafkelder van de familie Herkenrath met elf grafkisten
  Westerduinlaan 1, Monster, Zuid Holland, NL
 • star star star star
  3
  Ik was nieuwsgierig geworden naar dit grafmonument n.a.v. het lezen van het boek van Annejet , Fortuna’s kinderen. Het kostte wat moeite om het te vinden, omdat het geheel verstop, omgeven, is door groen. Het gaf me een bijzonder gevoel hier te staan. Jammer dat er geen openingstijden tijden vermeld zijn.
 • Grafkelder van de familie Herkenrath met elf grafkisten Grafkelder van de familie Herkenrath met elf grafkisten
  Westerduinlaan 1, Monster, Zuid Holland, NL
 • star star star star
  3
  inderdaad, het boek van Annejet "Fortuna's kinderen, geeft een prachtig beeld van de geschiedenis van de familie
 • Grafkelder van de familie Herkenrath met elf grafkisten Grafkelder van de familie Herkenrath met elf grafkisten
  Westerduinlaan 1, Monster, Zuid Holland, NL
 • star star star star
  3
  Het was niet eenvoudig deze grafkelder en gedenkteken op te sporen! Ook al heeft het een straatnaam en huisnummer dan nog kijk je er langsheen. Zelfs bij navragen aan voorbijgangers werden we diverse kanten op gestuurd! We maakte hierdoor deze voorbij hangers ook nieuwsgierig! Uiteindelijk stonden we plotseling voor de ingang met een hek met een hangslot. Geweldig dat deze grafkelder bewaard is gebleven. Een diepe bewondering voor Leon Herckenraths hoe hij heeft kunnen laveren tussen die goddeloze wetten tegen de slaven in zowel Zuid Amerika en hier in Europa . Goed om het boekje Leon & Juliette van Annajet va der Zijl te lezen. Groet Paul Hendriks. Amsterdam tel. 06-29510532