Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Groenendaal:Graf van overledene (1797- ...) diens echtgenoot en nog een derde persoon (pal ten zuiden van het graf van Harrij Constanje) in Den Bosch

Groenendaal
Herven 1
5231 LA, Den Bosch (Gemeente Den Bosch)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1870
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 524974

Omschrijving van Groenendaal:Graf van overledene (1797- ...) diens echtgenoot en nog een derde persoon (pal ten zuiden van het graf van Harrij Constanje)

Inleiding.

GRAF van een overledene (1797-..), diens echtgenote en een derde overledene. De twee grafplaten met onleesbare teksten zijn omstreeks 1870 vervaardigd in Neo-Gotische vormen. De geornamenteerde grafplaat is gelegd naast de afdekplaat voor de onderliggende grafkelder. Het graf bevindt zich ten westen van de bisschopskapel in sectie 25-12-10.

Ligging voor nadere plaatsbepaling en juiste naamduiding: pal ten zuiden van het graf van Harrij Constanje (31-12-1947 - 1-10-1964).

Omschrijving.

Graf met onderliggende grafkelder, bestaande uit twee naast elkaar gelegen, ongeveer even grote, rechthoekige grafplaten van hardsteen. De ongeornamenteerde linkerplaat heeft als inscriptie: ingang der grafkelder.

De rechterplaat is in het bovenste deel geornamenteerd met een getote spitsboog en in elke zwik een driepas gevat in een cirkel. Bovenin de boog is in reliëf een op een voet geplaatst kruis met driepassen aan de uiteinden aangebracht. De grafplaat is voorzien van inscripties in gotische letters.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf heeft kunsthistorisch belang vanwege de toegepaste neogotische ornamentiek. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Tags: losse objecten, ed.,graftombe,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Groenendaal:Graf van overledene (1797- …
location_on Monumenten Kaart rond Den Bosch

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!