Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Groenendaal: Graf familie Rouppe van der Voort in Den Bosch

Groenendaal
Herven 1
5231 LA, Den Bosch (Gemeente Den Bosch)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1900
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 524972

Omschrijving van Groenendaal: Graf familie Rouppe van der Voort

Inleiding.

GRAFMONUMENT voor de familie Rouppe van der Voort. Omstreeks 1900 in Eclectische vormen vervaardigd door Dobbe en Van Pelt. Het monument met onderliggende grafkelder bevindt zich ten westen van de bisschopskapel in sectie 21-13-01-09.

Omschrijving.

Grafmonument op rechthoekige grondslag, bestaande uit een door een hardstenen voetplaat met hoekpaaltjes omgeven, afgeschuinde tombe met grafplaat. Hierop bevindt zich de stèle die bekroond wordt door een wit kalkstenen beeld van een op een zuil leunende, treurende vrouwenfiguur. Op de grafplaat is een groot marmeren kruis met bloemenkrans neergelegd. In de grafplaat zijn verder de namen der bijgezetten uitgehakt. De vierkante hoekpalen zijn opvallend fors en circa 90 cm hoog. Ze zijn onderling verbonden door ijzeren schakelkettingen. De stèle is getrapt van opzet en heeft in de bovenste geleding aan drie zijden inschriften. Voorop: Laatste rustplaats van de familie Rouppe v.d. Voort, R.I.P. Aan de zijkanten: "Sub umbra alarum tuarum protege illos Domine Jesu." en "In pace idipsum dormiant et requiescant.". De stèle wordt bekroond door een kalkstenen beeld van een treurende staande vrouwenfiguur die op een afgebroken zuil leunt en haar hoofd met de hand ondersteunt. Ze is gekleed in een lang geplooid gewaad en heeft een lauwerkrans in de rechterhand.

Het grafmonument is rechts op de voetplaat gesigneerd.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf is van belang vanwege de plaats die de sculptuur inneemt binnen het oeuvre van de Bossche architect/beeldhouwers H.C. Dobbe en Van Pelt. Het graf heeft kunsthistorisch belang vanwege de toegepaste eclectische vormgeving. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Tags: losse objecten, ed.,graftombe,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Groenendaal: Graf familie Rouppe van de…
location_on Monumenten Kaart rond Den Bosch

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!