Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Groenendaal: Graf van familie Van der Does de Willebois in Den Bosch

Groenendaal
Herven 1
5231 LA, Den Bosch (Gemeente Den Bosch)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1893
Publicatie: 20020822
Rijksmonument ID: 524969

Omschrijving van Groenendaal: Graf van familie Van der Does de Willebois

Inleiding.

GRAFMONUMENT, in 1893 in Neo-Gotische vormen opgericht voor de familie Van der Does de Willebois naar aanleiding van de voortijdige dood van Jonkheer J.L.J. van der Does de Willebois (1883-1893). Ook diens ouders, mw. M.H.E. van der Does de Willebois (1857-1910) en Jonkheer P.J.J.S.M. van der Does de Willebois (1843-1937) zijn in de onderliggende grafkelder bijgezet. Het monument is rijkelijk geornamenteerd; onder meer met een grote bronzen engel. Het bevindt zich op een prominente plaats aan de linkerzijde van de bisschopskapel in sectie 21-11-01-05. De maker en/of het atelier zijn niet bekend.

Omschrijving.

Het monument bestaat uit een op een lage, getrapte opbouw liggende grafplaat met inscripties met aan het hoofdeinde een forse, hoge en rechthoekige stèle. Het geheel wordt omgeven door een lage hardstenen afscheiding met zes octogonale paaltjes die onderling verbonden zijn door ijzeren trekstangen met neogotisch sierornament in de hoeken.

De schuin aflopende grafplaat heeft bewerkte bronzen hoekschroeven. De met hardstenen platen beklede stèle heeft een gerusticeerd basement. Hierboven bevindt zich een aan drie zijden geornamenteerde zone met kleine hoekzuiltjes. Aan de voorzijde zijn in reliëf twee wapenschilden, geflankeerd door leeuwen en met een kroon daarboven aangebracht. In de nissen aan de zijkanten zijn in reliëf lauwerkransen met palmtakken erdoorheen aangebracht. Het gedeelte hierboven is een kapelachtige opbouw met vier wimbergen en neogotische detaillering met onder meer maaswerk, hogels, kruisbloemen en halfzuilen met bladkapitelen op de hoeken. Aan de voorzijde van de kapelachtige opbouw van de stèle bevindt zich op een door een halfzuiltje gedragen sokkel een bronzen sculptuur van een voor een gotisch kruis staande, treurende engel. De engel heeft een lauwerkrans met bloem in de handen. De vleugels zijn omhoog gericht. Het kruis dat aan elk uiteinde een driepas heeft is rijk geornamenteerd met wijnranken en druiventrossen. Achter het kruis is een stralenkrans aangebracht.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang als illustratie van de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het graf met bijbehorende sculptuur heeft kunsthistorisch belang vanwege de hoge kwaliteit van de toegepaste neogotische vormgeving. Het graf heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel met cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische samenhang. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Tags: losse objecten, ed.,graftombe,begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Groenendaal: Graf van familie Van der D…
location_on Monumenten Kaart rond Den Bosch

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!